Након победе у рату Асада чека — нова борба

© AFP 2023 / Louai Beshara Плакат, изображающий президента Сирии Башара Асада, на улице в центре Дамаска
Плакат, изображающий президента Сирии Башара Асада, на улице в центре Дамаска - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Сирије Башар ел Асад је фактички победио у дугом и деструктивном рату који је погодио ту блискоисточну земљу, међутим пред њим су се сада појавили нови проблеми — опоравак економије коју Запад покушава да угуши економским санкцијама, пише амерички лист „Волстрит џурнал“.

Упркос мерама које сиријска власт предузима и повећањем плата у државном сектору, инфлација у Сирији је изузетно висока, проценат сиромашних такође, изузетно је низак број инвестиција, а због санкција на сиријском тржишту нема увозних производа.

Лист наводи и да инфлација која изазива свакодневни раст цена прехрамбених производа, транспорта и лекова ствара нетрпељивост грађана, који све чешће излазе на протесте против власти.

Да би томе стала на пут, сиријска власт је почела да увећава девизне резерве, међутим то се негативно одразило на увоз одређених производа.

„Волстрит џурнал“ додаје и да остаје да се види хоће ли земље које су подржале Асада да успостави контролу над већим делом сиријске територије, а мисли се на Русију и Иран, помоћи и у економском опоравку те земље имајући у виду да Запад то неће учинити све док не добије гаранције да ће у Сирији доћи до политичких промена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала