Москва о „договору века“: И голим оком видимо да нешто не штима

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПоглед на Московски Кремљ
Поглед на Московски Кремљ - Sputnik Србија
Пратите нас
План председника САД Доналда Трампа о решавању израелско-палестинског конфликта, познатији као „договор века“, није у складу са резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков у интервјуу за телевизију „Русија 1“.
„Сведоци смо реакције Палестинаца, сведоци смо реакције читавог низа земаља које се солидаришу са Палестином да се не усвоји овај план. Поставља се питање какав је смисао тог плана и да ли постоји уопште шанса да заживи“, рекао је он.

Песков је такође навео и да постоји читав низ ставки које нису у складу са резолуцијом Савета безбедности.

„Чак и голим оком се може приметити да су многе ставке у тоталном раскораку са резолуцијом Савета безбедност“, додао је Песков.

Услови „договора века“

Амерички председник Доналд Трамп представио је „договор века“ — план решавања палестинско-израелског конфликта, који је припремила актуелна администрација Сједињених Америчких Држава. У складу са тим планом, Трамп је саопштио да ће Јерусалим остати недељива престоница Израела, као и да ће Америка отворити амбасаду за Палестинце у источном Јерусалиму. Палестинци ће моћи да удвоструче своју територију, а Америка ће помоћи палестинском лидеру Махмуду Абасу у стварању државе ако он пристане на преговоре.

Да би реализовале „договор века“, САД планирају да формирају комитет с Израелом, чији је премијер Бењамин Нетанијаху, према Трамповим речима, већ прихватио тај план. Председник Палестине Махмуд Абас је, коментаришући план Вашингтона, изјавио да Јерусалим није на продају, да се „договор века“ неће наставити и да ће га палестински народ бацити на „сметлиште историје“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала