Руси направили еколошку пластику

© Фото : Aborgase/ AndalucíaРециклирање пластичног отпада у Шпанији
Рециклирање пластичног отпада у Шпанији - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски научници направили су материјал на основу полиетилена који се може разградити у природној средини.

Резултати су објављени у научном листу „Неоргански материјали: Примењено истраживање“.

Упркос растућем проблему глобалне контаминације пластиком, експерти истичу да се биоразградиви полимери данас примењују само у уским областима медицине и биологије. Већина пластике која се производи широм света, на пример за паковање, остаје неразграђена и деценијама присутна у животној средини.

Научници са Руског економског универзитета „Плеханов“ спровели су низ успешних експеримената за промену структуре полиетилена, услед чега је било могуће постићи ефекат биоразградње. Цена и трошкови експлоатације су остали на нивоу традиционалне пластике која није еколошки прихватљива.

© Јутјуб/ United NationsПластични океан
Руси направили еколошку пластику  - Sputnik Србија
Пластични океан

„Давање порозности и уношење органских материјала — измрвљено дрво и скроб — омогућава стварање окружења које апсорбује воду у којој се брзо размножавају главни агенси за разградњу — микроорганизми“, објаснио је шеф одељења за хемију иновационих материјала и технологију Анатолиј Попов.

Према речима аутора истраживања, овако развијен композициони материјал нема пандана у свету. Спроведена тестирања, укључујући и тестирања у земљишту, показала су ефикасност одабраног приступа.

„Током механичког тестирања материјал је показао оптималне резултате, а теренска испитивања на земљишту показала су смањење масе узорка за 20 одсто током три године“, изјавила је коауторка истраживања Јелена Григорјева.

Истраживачки тим планира да детаљније проучи утицај фактора животне средине на процесе разградње, као и да утврди утицај органских материјала на механичка својства полимера, а то ће омогућити припремање технологије за улазак на тржиште.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала