Русија потпуно обуставља железнички саобраћај са Кином

© Sputnik / Евгений Епанчинцев / Уђи у базу фотографијаВоз Москва-Пекинг
Воз Москва-Пекинг - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија ће због ширења коронавируса прекинути саобраћај свих путничких возова са Кином, саопштила је прес-служба Руских железница (РЖД).
„Како би се спречио продор нове инфекције коронавируса на територију Русије, од поноћи по московском времену 3. фебруара 2020. године до даљег обустављено је кретање следећих путничких возова и директних вагона у саобраћају са Кином: воз Пекинг-Москва Кинеских железница; воз Чита-Забајкалск-Пекинг и директни возови Москва-Пекинг“, наводи се у саопштењу РЖД.

Тиме ће се путнички саобраћај између Русије и Кине потпуно прекинути.

Руски путнички авион МС-21-300  - Sputnik Србија
Русија стопира летове за Кину због коронавируса

Од 31. јануара обустављен је саобраћај путничких возова и директних линија између Русије и Кине, са изузетком оних који су саобраћали на релацији Москва-Пекинг. Осим тога, Русија је привремено ограничила кретање кинеских држављана преко одређених граничних прелаза са Монголијом.

Епидемија коронавируса из Кине

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је коронавирус 2019-нЦоВ (2019-nCoV).

Први оболели имали су везе са тржиштем морских плодова, а претпоставља се да би извор вируса могле бити змије које се у Кини често користе за исхрану. Касније је објављено да вирус може да се преноси са човека на човека.

Број заражених у читавом свету већ је прешао 14,5 хиљада, а 305 особа је умрло. Најтежа ситуација је у Кини. Међутим, потврђено је да оболелих има и у Русији, Шпанији, Италији, Великој Британији, Финској, Индији, Јужној Кореји, Камбоџи, Уједињеним Арапским Емиратима, Јапану, САД, Тајланду, Канади, Вијетнаму, Сингапуру, Непалу, Француској, Аустралији, Малезији, Немачкој, на Шри Ланки и Филипинима.

Симптоми болести

Према речима лекара, овај коронавирус карактеришу симптоми као што су кијавица, кашаљ, болови у грлу и стезање у грудима, а могуће су главобоља и грозница која може трајати и неколико дана. Ризичне групе су људи са ослабљеним имунитетом, деца и старији људи код којих су примећени симптоми слични пнеумонији и бронхитису.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала