Десет места у Србији за која многи нису ни чули: Знате ли где је Врмџа? /фото/

CC0 / Ансплеш/Casey Horner @mischievous_penguins Avatar of user Casey Horner Casey Horner / Природа
Природа - Sputnik Србија
Пратите нас
За ових десет места у Србији вероватно никад нисте чули. Знате ли, рецимо, где је Врмџа?

Доња Локошница

Огромна је вероватноћа да сте паприку из Доње Локошнице пробали, а да нисте никад ни чули за место из којег потиче. Мало село надомак Лесковца многима је непознато, а оно је, у правом смислу те речи, „црвено царство низача“. Од њих се, наравно, добија најквалитетнија туцана паприка. 

Попут чудесног музеја под отвореним небом, у Доњој Локошници дочекаће вас и сеоске кућице које уместо фасада имају на хиљаде нанизаних паприка које их прекривају.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Seoski Turizam Srbije (@seoskiturizam) дана

Росомачки лонци

… Или кањон Росомаче, Росомачко грло, Славињски лонци, Росомачко ждрело. Можда је, ипак, најједноставније рећи: рај за све љубитеље дивље природе и адреналинских авантура! И сам поглед на необичан кањон слојевитих ивица довољан је да се овај споменик природе нађе на вашој листи места која морате посетити, преноси Б92.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Katarina Batuta (@katarina_mandarina) дана

Више проширења са вировима који подсећају на котлове или лонце оно је што овај кањон надомак Пирота чини посебним и веома атрактивним. Иначе, Росомачки лонци су скривени у нетакнутој природи источне Србије, односно Старе планине.

Врмџа

Кажу да место у подножју планине Ртањ надомак Сокобање неодољивим силама привлачи људе широм планете да дођу у ово мало село.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели 🔴🔵⚪ ᴛʀɪᴘᴘɪɴsʀʙɪᴊᴀ 🔴🔵⚪ (@trippinsrbija) дана

Феноменална природа? Свеж и чист ваздух? Жуборење потока бистре планинске воде? Или нешто сасвим другачије... Најпре ће бити да је „од свега помало“. Зато је најбоље да се упутите ка Врмџи и сами откријете легенде о натприродним силама и необјашњивој енергији која „струји“ овим подручјем. Успут можете уживати у природи какву не можете искусити на још много места.

Ледена пећина

Са чудесним дворанама, украсима, стубовима и драперијама, Ледена пећина се с правом може назвати јединственим замком под земљом и ремек-делом стрпљивог уметника званог природа

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Nikolić Ivan (@ivanmocko) дана

С обзиром на то да је сакривена испод стрмих кречњачких литица кањона Увац, до Ледене пећине се може доћи искључиво на један начин — чамцем. То њен обилазак чини још узбудљивијим, а откривање овог скривеног блага Србије још занимљивијим!

Водопад Прскало

У ресавском крају, у околини Деспотовца, незаобилазна места су водапад Бук, Ресавска пећина и манастир Манасија. Али скривени драгуљ је једна од најнеобичнијих природних појава на Кучају водопад Прскало.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели obidji.com (@obidjisrbiju) дана

Село Власи

Многи за село Власи никада нису чули, иако улепшава зелене влашке ливаде миришљавим пољским цвећем, а простране крајолике живописним бојама.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Grad Pirot (@pirot.grad) дана

Уколико се питате у чему је специфичност овог села у близини Пирота, одговор је једноставан. Природа. Очувана у својој изворној лепоти и посебности, она чини ово место ретким и вредним скривеним бисером. Село Власи је познато и по опојним мирисима разноврсног дрвећа.

Тврђава Бач

За овај споменик културе од изузетног значаја и утврђење које је подигнуто у 14. веку, мало ко је чуо. Чини се да су сви заборавили на стару тврђаву која је некада са свих страна била опкољена водом, па јој се прилазило покретним мостовима.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Luftika magazin (@luftika.rs) дана

О њеној дугој и бурној историји најбоље говори и податак да је то најстарија тврђава у Војводини

Манастир Сретењe

Не бисмо се превише изненадили уколико бисте нам рекли да за овај манастир заиста никада нисте чули. Прелепа светиња под самим врхом планине Овчар је и буквално сакривена од очију јавности. Налази се у изузетном природном окружењу и важи за један од најлепших манастира на подручју импозантне Овчарско-Кабларске клисуре.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели ☆ 𝐏𝐨𝐫𝐮𝐜𝐢 𝐩𝐨𝐫𝐭𝐫𝐞𝐭 ☆ (@grujo.art) дана

Претпоставља се да је манастир Сретење саграђен у 15. или 16. веку, мада многи тврде да се то догодило много раније. О његовом настанку постоје бројне интересантне легенде, а светиња је посебна и по зиданом иконостасу, што је реткост у свеукупном српском црквеном градитељству.

Река Година

Ова река се не зове заиста „Година“. Право име јој је Врело, а надимак „Година“ добила је због јединствене дужине. Веровали или не, она је дугачка тачно 365 метара. Поред тога што представља једну од најкраћих на свету, Врело је и бистра провидна речица која се предивним водопадом улива у Дрину.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели National Geographic Serbia (@natgeo_serbia) дана

Арача

Иза салаша, камених путева, шумарака и њива, из земље као да израња засигурно највиша и највећа грађевина у околини — катедрала у Арачи. Рушевине утврђења које се први пут помиње у 13. веку, права су реткост. Поред тога што се налазе усред пустоши, окружене бескрајним равницама којима слободно трче срндаћи, одликује их и интересантна историја и необичан изглед.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Jasmina (@yass.p) дана

Данас, на интересантном локалитету у близини Новог Бечеја, имате јединствену прилику да уживо погледате остатке импозантне грађевине, са масивним стубовима, луковима, прозорима и једном високом кулом. Претпоставка је да се овде у средњем веку налазио и истоимени градић, од кога данас није остало ни трага.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала