Амфилохије објавио под којим условима је спреман на дијалог са премијером Црне Горе

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICМитрополит Амфилохије
Митрополит Амфилохије - Sputnik Србија
Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да је спреман да се састане са црногорским премијером Душком Марковићем, који га је позвао на разговор о Закону о слободи вероисповести.

Он је у одговору на тај позив, који је објавио подгорички лист „Дан“, рекао да се нада да је Марковић искрено опредељен за „коначно отварање суштинског и људског разговора са циљем да се уклони закон или све дискриминаторне одредбе у њему“, преноси портал ЦДМ.

„Спремни смо да се састанемо са вама, са надом да сте искрено опредељени за коначно отварање суштинског и људског разговора са циљем да се, у складу са правним поретком Црне Горе, уклони Закон или све дискриминаторне одредбе у њему, које су вама и читавој јавности добро познате, како би се повратио мир и спокој међу православне вернике и све правдољупце у Црној Гори“, навео је митрополит Амфилохије у писму.

Тек након решења тог питања, рекао је митрополит Амфилохије, може се отворити дијалог ради решавања других сложених питања, попут питања реституције имовине верских заједница након Другог светског рата.

© SputnikНеопходно је укинути закон или дискриминаторске одредбе у њему...
Амфилохије објавио под којим условима је спреман на дијалог са премијером Црне Горе - Sputnik Србија
Неопходно је укинути закон или дискриминаторске одредбе у њему...

Тек после тога може се отворити и дијалог за припрему Темељног уговора између Српске православне цркве и Црне Горе.

Проблем је постојећи закон, а не непостојећи уговор

Митрополит подсећа и на то да је позив Митрополије за јавни и институционални дијалог увек био отворен, али га је до сада власт Црне Горе игнорисала, уз констатацију да Влада сада позива на дијалог како би се припремио темељни уговор о уређењу међусобних односа.

„Жао нам што то морамо да кажемо, али ви очигледно не желите да видите да постојећи Закон, а не непостојећи уговор, представља узрок актуелних друштвених проблема, а о последицама да не говоримо. Из тог разлога, ти озбиљни проблеми се не могу решити и превазићи заједничким сагледавањем најбољих решења за примену овог безаконог закона“, наводи Амфилохије.

Амфилохије се у писму осврнуо на Марковићеве тврдње да доношење закона неће изазвати нове поделе у православном свету, наводећи да је она „у супротности са реалношћу“, о чему сведоче окупљања великог броја грађана.

Он додаје и да не може да се сложи са тврдњом да је „пропис усаглашен са савременим европским стандардима“, јер његова садржина и циљ, како каже, сведоче супротно.

„Ово се посебно односи на одредбе којима се негира и ликвидира вишевековни непрекинути историјски континуитет правног субјективитета и имовинска права првенствено наше цркве, али и других верских заједница. Из тог разлога, никако се не може прихватити ваша тврдња у допису да Закон не уклања само културно и верско, већ и цивилизацијско ограничење у ком смо се затекли“, наводи митрополит Амфилохије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала