Руска војска упозорава: „Бели шлемови“ опет нешто спремају са терористима у Сирији

© AP Photo / Syrian Civil Defense White HelmetsБели шлемови у Сирији
Бели шлемови у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Милитанти у Идлибској зони деескалације спремају провокацију уз коришћење отровних супстанци, саопштили су руски војници. Турска може помоћи њено спречавање.

„У кол-центар руског Центра за мирење зараћених страна стигла је вечерас информација од двојице становника града Марет ел Арт (11 километара северозападно од Алепа, Идлибска зона деескалације) да представници организације ’Бели шлемови‘, уз подршку терориста ’Хајат Тахрир ел Шам‘, припремају провокацију уз коришћење отровних супстанци“, наводи се у саопштењу.

Узвишење Касјун, близу Дамаска, - Sputnik Србија
Сиријска војска блокирала ауто-пут Латакија-Алеп за милитанте

Како се додаје — група од око 15 представника „Белих шлемова“ стигла је у Идлибску зону деескалације 1. фебруара због припреме провокација под руководством милитаната Махи ел Дин ел Ам, који имају искуство са инсценирањем кадрова наводног „хемијског напада“ 4. априла 2017. године у Хан-Шејхуну, провинција Идлиб.

„Нова провокација ће бити инсценирана у месту Маарет ел Артик, уз учешће 200 људи — рођака милитаната, укључујући и децу која су стигла у Идлибску зону из јужних провинција“, додаје се у саопштењу.

Центар за мирење зараћених страна је нагласио да су на место снимања провокације са хемијским оружјем у Идлибу „Бели шлемови“ на два теренца доставили 400 литара хемијског раствора.

„Руски центар за мирење зараћених страна позива све учеснике ове провокације да одбију да учествују у криминалним плановима, а турску страну — да изврши притисак на милитанте у Идлибској зони деескалације како би је спречила“, додаје се у саопштењу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала