Ердоган: Не признајемо да је Крим руски

© Sputnik / Артем Житенев / Уђи у базу фотографијаГрафит - карта Крима
Графит - карта Крима - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поново је изјавио да Анкара не признаје поновно уједињење Крима са Русијом и да ће наставити да прати положај кримских Татара.

„Наставићемо да подржавамо територијални интегритет Украјине. Нећемо признати незакониту анексију Крима. Кримски Татари су важан аспект наших блиских односа са Украјином, и ми настављамо да пратимо њихов положај“, истакао је Ердоган пре одласка у посету Украјини.

Одговор Кремља

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков саопштио је да турски лидер Реџеп Тајип Ердоган има валидан предлог да посети Крим како би на лицу места могао да проучи ситуацију са правима кримских Татара.

„С тим у вези, категорично се не слажемо са нашим турским партнерима. Не слажемо се са формулацијама које се користе у овом контексту. Више пута смо говорили да не постоји никаква забринутост у вези са кримским Татарима“, одговорио је Песков на захтев да прокоментарише речи турског председника.

Он је додао да је председник Русије више пута објашњавао стварно стање ствари свом колеги.

„Председник Ердоган има позив председника Путина да посети Крим и види све, такорећи, са извора“, подсетио је Песков.

Крим је постао део Русије у марту 2014. након референдума одржаног након државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала