Коронавирус обара кинеску привреду

CC0 / Unsplash/Adi Constantin / Шангај - град-домаћин Светског првенства у кошарци
Шангај - град-домаћин Светског првенства у кошарци - Sputnik Србија
Пратите нас
Потражња за нафтом у Кини пала је за три милиона барела дневно или 20 одсто због кризе која је изазвана проширењем новог типа коронавируса, јавила је агенција „Блумберг“, позивајући се на изворе који су упознати са ситуацијом у енергетској сфери земље.

Наводи се да је ово највеће смањење потражње на светском тржишту након кризе 2008. и 2009. године, и представља највеће изненађење након пада који је био изазван терористичким нападом 11. септембра 2001. године у САД. У овом тренутку Кина је највећи увозник нафте са око 14 милиона барела нафте дневно, што се може упоредити са укупним потребама Француске, немачке, Италије, Шпаније, Велике Британије, Јапана и Јужне Кореје.

Путници носе маске на железничкој станици у Хонгконгу - Sputnik Србија
Коронавирус и у Италији, проглашена ванредна ситуација

Смањење потражње у Кини може повући за собом реакцију земаља ОПЕК-а и њихових савезника. Раније је било саопштено да је технички комитет ОПЕК+ померио заседање које је било планирано у марту на 4. и 5. фебруар, и то због дискусије о коронавирусом.

Према подацима „Блумберга“ — цена нафте марке „брент“ је пала за више од 10 одсто од 20. јануара, када је тржиште почело да реагује на ову кризу.

Прошле недеље су прекинуте испоруке нафтних деривата у Кину из држава Латинске Америке, а смањене су и испоруке из држава Западне Африке. Обим нафте за прерађивање на кинеским фабрикама такође може бити смањен за 15 до 20 одсто у скорије време, указали су извори агенције. Између осталог, највећа кинеска нафтна компанија „Синопек“ је већ смањила прераду нафте за 13 до 15 одсто и планира и даље да смањује.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала