Будући косовски премијер најавио тужбу против Београда и накнаду „ратне штете“

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија
Пратите нас
Аљбин Курти представио је посланицима скупштине привремених институција Приштине кандидате за састав владе ових институција и програм њеног рада, и поручио да ће, поред осталог, од Београда тражити одговорност за „почињене ратне злочине и накнаду ратне штете“.

Курти је најавио подношење кривичне пријаве против Србије због наводног геноцида и формирање института за, како је рекао — ратне злочине и геноцид.

Курти је рекао да је спреман за дијалог са Београдом, али, истакао је — уз шири политички консензус.

Најавио је увођење „обавезног служења војног рока“ у трајању од три месеца и доношење закона о одузимању илегално стечене имовине.

„У мом кабинету ће бити 15 министара, а не 21 као раније. Имаћемо око 33 заменика министара, а не преко 80 као раније. Мање ћемо трошити на привилегије, а више на пројекте“, рекао је Курти.

Влада (привремених косовских институција) ће бити, каже — влада економског развоја, а фокус ће јој бити на новим радним местима, али и правосуђу, односно заустављању корупције.

„Данас стојим пред вама након 23 године деловања у опозицији. Добио сам ваш глас да окончам своју политичку каријеру у опозицији. Они који су ме волели као опозицију морају ме волети и када будем у власти“, рекао је Курти, а пренела је приштинска „Коха“.

Казао је да ће сарађивати са међународним партнерима.

Иначе, по изласку за говорницу, посланица ДСК-а, коалиционог партнера Самоопредељења, Ганимете Мусљију изашла је и окачила Куртију значку у облику заставе привремених косовских институција.

Два министарска места предвиђена за Српску листу

Кабинет који је данас представио мандатар Аљбин Курти има 15 министарстава, од којих су два предвиђена за Српску листу — за заједнице и повратак, на чијем челу ће бити Далибор Јевтић, и за развој, којим ће руководити Иван Милојевић.

Јевтић је и у претходној влади привремених институција Приштине био на истој позицији, док је Миливојевић био директор канцеларије за заједнице.

Куртијев кабинет ће имати два потпредседника владе и 33 заменика министара.

Заменици премијера су, према предлогу — Авдулах Хоти из ДСК-а и Хаки Абази из Покрета Самоопредељење.

Како преноси приштински „Експрес“ — Курти је предложио Антона Кунија за министра одбране, Љумира Абдиџикуа за министра инфраструктуре, Бесијана Мустафу за министра пољопривреде, Хикмету Бајраими за министра просвете, Агима Вељијуа за министра унутрашњих послова, Вљору Думоши за министарку културе, омладине и спорта.

Глаук Коњуфца ће бити министар спољних послова, Албулена Хаџију министар правде, Лојаљан Бисљими министар финансија, Розета Хајдари министар економије, Арбен Витиа министар здравља, Бљерим Река министар европских интеграција и Емилија Реџепи министар управе привремених институција Косова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала