Милов човек се боји да ће Београд тражити и Његошеву резиденцију, двор краља Николе...

© Фото : ВикипедијаБиљарда
Биљарда - Sputnik Србија
Пратите нас
Милорад Поповић, који, према наводима медија у Црној Гори, важи за особу из блиског окружења Мила Ђукановића, у интервјуу листу „Дани“, између осталог, изражава бојазан да би Београд могао да затражи од Црне Горе и Биљарду, резиденцију Петра Петровића Његоша, коме, узгред речено, данашњи монтенегрини не могу да опросте што се изјашњавао као Србин.

Наводећи да СПЦ у Црној Гори тврди да су Острог и Цетињски манастир власништво Србије, он констатује да, „ако је тако, онда Црне Горе нема“, и пита:

„Зашто Србији не преписати и Биљарду, резиденцију Петра Другог Петровића Његоша? Или Двор краља Николе? Или Октоих Црнојевића? Ако је већ Србија могући власник свега што сам навео, зашто у једном моменту Београд од Подгорице не би тражио да му препише и аеродроме Црне Горе, Луку ’Бар‘ или црногорско море и обалу? Ту политику СПЦ данас брани“.

Овај писац, овенчан највећим државним признањима, сматра да је вријеме да држава Црна Гора директније реагује на литије.

„Реакција Цетињана на најаву литије СПЦ-а показује да су ’молебан револуционари‘ храбри само ако им се не супротставите; покажете ли им отпор, постају дисциплиновани и кооперативни“, навео је Поповић у интервјуу за „Дане“.

У тексту се Цетиње назива једином „слободном територијом“ у Црној Гори.

Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија
Посланик владајуће већине у Црној Гори: Нећемо дозволити да постанемо православна џамахирија

„Наводно протестујући против недавно усвојеног Закона о слободи вјероисповијести, СПЦ је по црногорским градовима недавно започела ’молебан револуцију‘, чији су политички циљеви отворено антицрногорски, идентични оним из времена ’догађања народа‘ и ’антибирократске револуције‘. Мета СПЦ није Закон; мета им је држава Црна Гора“, каже Поповић.

Наводи да протести нису против Закона, јер Цркви, како каже, нико не отима имовину, већ Амфилохије покушава да задржи монопол над црногорским црквама.

Он је протесте упоредио са Исламском револуцијом.

„Литије су, у то нема сумње, припрема за насиље“, каже Поповић.

На питање одакле толики број људи на улицама, Поповић каже да се ради о манипулацији коју гледамо још од деведесетих година.

„Насловне стране београдских контролисаних таблоида можда мијењају уреднике, али не и уређивачку политику. Бруталне лажи што су их некада шириле ’Политика‘, ’Експрес политика‘ и ’Вечерње новости‘, уперене против црногорског комунистичког руководства — оно је након тога срушено са власти, а Црна Гора гурнута у срамни рат за остварење великосрпских интереса — данас шире ’Информер‘, ’Пинк‘, Миломир Марић, ’Политика‘ и ’Вечерње новости‘ Милорада Вучелића“, истакао је Поповић.

Поповић је означио и „концерн Вијести“ као носећи стуб великосрпске пропаганда, када говори о „унутрашњим слабостима“, а ту је у један кош ставио „политичке странке чија се идеологија заснива на великосрпском национализму“ и неименоване поједине институције, НВО и медије „који су логистика таквој политици“. „Вијести“ је назвао и проруским медијем, у ком се тврди да ће Андрија Мандић донијети демократију Црној Гори.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала