Милови бука и бес кроз говор тела: Ђукановић као боксер и диригент, нервозан због протеста грађана

© AP Photo / Darko Vojinovic / Мило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Љутња, срџба, пркос, али и стрес, нервоза и непопустљивост су емоције које је показао председник Црне Горе Мило Ђукановић, говорећи у Тивту о протестима којима грађани већ недељама бране православне светиње у тој земљи, каже хрватски стручњак за пословну комуникацију Љиљана Бухач.

„Ђукановићев наступ на седници Општинског одбора ДПС у Тивту садржао је драматичан стил, помало повишеног тона, претећих покрета, уверавања, што све указује на узнемиреност и узрујаност“, пишу подгоричке Вијести.

Ђукановић је на седници послао оштре поруке у вези са литијама којима се грађани противе Закону о слободи вероисповести и боре се за одбрану православних светиња. Црногорски председник је чак своје грађане који учествују у литијама назвао „лудачким покретом“.

​„Врло контролисани говор, нешто наглашенији, јер је желео да допре до људи и снажније је стављао нагласке на одређене целине које се односе на имовину Црне Горе. Био је усмерен на циљ и видела се загрејаност за тему о којој говори. Користио је снагу и висину гласа, ритам говора и језик тела, како би указао на важност неког дијела говора“, казала је Бухач.

Према њеним речима — могло се приметити да га то исцрпљује, па је на моменте губио концентрацију и користио дуже станке и поштапалице, али се брзо враћао на суштину.

„Његово психолошко стање одразило се на невербалан начин — напетост, појачано знојење, неправилно дисање, покрети претње — кажипрст, стиснуте шаке, што можемо протумачити да неће бити онако како су неки то замислили, барем не док је он председник“, каже хрватска аналитичарка.

Бухач додаје да је део говора у коме Ђукановић тврди како је „манипулација да желе да отму имовину од СПЦ“ пропратио стиснутим шакама као да је у рингу — поза боксера, чиме је, како је рекла — показао став да је спреман да се бори. То је још „зачинио“ покретом чешкања иза ува средњим прстом.

„Коришћење средњег прста снажан је показатељ неслагања, неуважавања и презира и неверице и емоционалне нелагоде за понашање Српске православне цркве“, каже Бухачева.

Додаје да Ђукановићу код поруке: „Не дозволите да се ваша вјерска слобода злоупотребљава на начин на који се злоупотребљава ових дана по Црној Гори…“ глас и тело „нису плесали танго, нису били усклађени“.

„Користио је диригентске покрете — кажипрсти обе руке уперени у саговорнике као палице, махање кажипрстом, сеча дланом по зраку, јасни су показатељи његовог расположења, претње — то нећу толерисати. Порука одлучности, ауторитарности и доминантности“, наводи Бухачева.

Додаје да се може закључити да је наступ Ђукановића био као „рекламни пано“ — јасно је слао поруке што мисли о насталој ситуацији и манипулацијама, и то путем геста, израза лица и физичких покрета и вербалном комуникацијом.

Да му се настала ситуација не свиђа, како је навела Бухач, могло се препознати по покретима „блокирања очију“ и стиснутих усана, што указује да се осећа угрожено и да му се не свиђа развој догађаја.

„Да неће попустити и да ће чврсто бранити свој став и да тражи подршку присутних и шире јавности — комуницирао је отвореним длановима, раширеним рукама према учесницима. Порука: ’Верујте ми, знам шта радим и желим вашу подршку‘. Забринутост и борбу са стресом могли смо видети по покретима — често додиривање лица, брисање зноја, чешкање по глави, чишћење ноктију, трљање чела, додиривање врата, те појачане самоутешне радње“, наводи Бухач.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала