Руско хиперсонично оружје — нови трн у оку Американаца

© Youtube/New Update DefenceРакета "Сармат" РС-28
Ракета Сармат РС-28 - Sputnik Србија
Пратите нас
Напредак Русије у хиперзвучној технологији треба да подстакне амерички одбрамбени комплекс, онако како га је својевремено подстакао совјетски вештачки сателит „Спутњик-1“, изјавио је вршилац дужности команданта америчке ратне морнарице Томас Модли.

Он је упоредио напредак Русије и Кине у области истраживања хиперзвучног оружја са периодом када је Совјетски Савез 1957. године лансирао први вештачки Земљин сателит „Спутњик-1“.

„Такав поглед на историју треба да допринесе схватању да технолошка достигнућа, која су аналогна истраживању хиперзвучног оружја, могу да наруше безбедност читавог света и да створе претњу самом постојању наше земље“, истакао је Модли за „Брејкинг дифенс“.

„Америка је после лансирања ’Спутњика-1‘ подигла трошкове научно-техничког и експериментално-конструкторског рада и довела их до 1965. године до нивоа од 3,6 одсто од БДП-а, захваљујући чему је земља између 1957. и 1962. године успела да развије три генерације интерконтиненталних балистичких ракета“, навео је саговорник „Брејкинг дифенса“.

Он је додао да је практично немогуће постићи тако брзе резултате са тренутним америчким системом набавки за одбрану, у коме покретање чак и најпоузданијих пројеката траје много година.

С обзиром на то да је Америка већ обећала да неће повећати трошкове за одбрану у блиској будућности због „неконтролисаног раста“ државног дуга, Модли је упозорио да ће његови предлози за додатно финансирање развоја оружја вероватно бити „Ахилова пета“ Пентагону, којем већ понестаје финансијских средстава.

Томас Модли је направио основни план развоја хиперзвучног пројекта америчке ратне морнарице под називом „Хиперзвучна летилица“. Према том плану — војне снаге ће тестирати прототип летилице већ ове године, да не би „заостајале“ за Москвом и Пекингом.

Он је такође рекао да ће морнарица спровести истраживање о „детаљима будућих стратегија за заснивање хиперзвучног оружја и да се очекује да ће студија бити завршена до почетка следеће године“. Модли оцењује да ће студија „јасно указати на пут за боље опремање флоте лансирним уређајима за хиперсонично оружје“.

„Спектар примене хиперзвучне технологије нас већ приморава да ревидирамо саму природу војних акција исто онако како су током прошлог века то чиниле нуклеарне технологије. Управо зато наше руководство треба да одобри развој хиперзвучног оружја“, рекао је Модли.
Америчка Агенција за противракетну одбрану је, подстакнута интересом Русије и Кине за хиперзвук, такође покренула иницијативу. У децембру је организовала састанак сa Војно-индустријским комплексом у Алабами, на коме се развијала идеја „о томе како се могу уништити хиперсоничне ракете“.

„Овај тајни састанак био је први корак ка утврђивању основних захтева за будући амерички хиперсонични одбрамбени систем“, навео је „Брејкинг дифенс“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала