Србин из карантина у Француској: Немамо вирус, пут био стресан због потенцијално заражених

Пратите нас
Стефан Војнић (27) из Београда се, са још троје држављана Србије, налази у карантину у француском граду Екс ен Прованс. Српски држављани су ту смештени након транспорта из кинеског Вухана.

Војнић за Танјуг каже да су услови у карантину више него коректни, а да је транспорт из Кине у Француску протекао са доста стреса и напетости због процедура и потенцијално заражених.

Код свих српских држављана потврђено је да нису заражени коронавирусом, али ће, додаје Стефан — „свакако морати у карантину на југу Француске да проведе још 14 дана“.

„У карантину су услови више него коректни, налазимо се у кампу за обучавање ватрогасаца на југу Француске, али нису сви из авиона у њему. Французи имају посебан карантин у неком хотелском ризорту, такође на југу Француске, а држављани из више земаља транспортовани су директно из Француске у своје земље, где ће такође бити у карантину“, описује Стефан ситуацију након јучерашњег слетања у војну базу „Истр“ на југу Француске.

Стефан каже да се по карантину слободно крећу и међусобно друже, те да, за сада, како наводи — делује да неће бити стресно.

„Међутим, превоз из Кине у Француску био је стресан, напет и са доста чекања због процедура и потенцијалних заражених“, истиче Стефан, додајући да су се сви путници апсолутно придржавали правила која су им доктори налагали.

„Авион је кренуо из Вухана са више од 300 људи из разних земаља, углавном из Европе. Проверавани смо све време, већина нас је била без симптома, али неколико људи је имало неке од симптома и они су били на другом спрату авиона изоловани од остатка путника“, почиње своју причу Стефан о транспорту из Вухана у Француску.

Према његовим речима — Амбасада Србије у Пекингу је српским држављанима организовала превоз од смештаја до конзулата Француске у Вухану, те је Стефан похвалио ангажованост наше Амбасаде.

Из конзулата Француске у Вухану путници су се потом упутили на вухански аеродром.

„Када су стигли у француски карантин, најпре су их поздравили у име државе Француске и председника Емануела Макрона, а потом су добили процедуру и основне информације о томе како ће изгледати њихов живот у наредне две недеље“, каже Стефан

„Затим смо имали разговор са лекарима и вечеру. Данас је први дан у карантину, делује ми да неће бити стресно, напротив. Можемо да се дружимо и крећемо по кампу, тако да сам стварно задовољан“, каже Стефан.

Француски војни авион са више од 250 француских и других европских држављана који су евакуисани из кинеског града Вухана слетело је јуче око 14 часова у војну базу „Истр“ на југу Француске.

Како су раније пренели медији — око 65 француских држављана смештено је у карантину или у летовалишту Кери-ле-Руе на југу Француске, док су остали смештени у ватрогасном тренажном центру код Екс ен Прованс.

Од смртоносног коронавируса у Кини је до сада умрло 362 особе, а више од 17.000 је заражено.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала