Учитељица из Бара и даље под суспензијом: Хоће ли је подржати надбискуп и хоџа

© Фото : wikipedia.orgСтара џамија у Бару.
Стара џамија у Бару. - Sputnik Србија
Пратите нас
Родитељи деце која су цртала Штрумпфове на тробојци нису на данашњем састанку са директорком школе успели да изнесу свој захтев да се суспендована учитељица Рада Вишњић одмах врати у школу.

Директорка ОШ „Југославија“ у Бару Биљана Вукмановић није желела да преговара, јер се у школи појавила мања група родитеља.

Како Спутњик сазнаје — она је, поред тога што захтева да на састанак дођу сви родитељи, од њихових представника затражила да се у међувремену не обраћају медијима.

© Фото : Права Црна ГораВелики Штрумпф на српској тробојци — час ликовног у петом разреду ОШ „Југославија“ у Бару.
Учитељица из Бара и даље под суспензијом: Хоће ли је подржати надбискуп и хоџа - Sputnik Србија
Велики Штрумпф на српској тробојци — час ликовног у петом разреду ОШ „Југославија“ у Бару.

Родитељи траже хитан повратак учитељице

Од суспендоване учитељице Раде Вишњић добили смо информацију да родитељи очекују да се случај заврши у интересу деце у наредна 24 сата, односно да се она одмах врати на наставу и изведе генерацију.

„Нису сви били у прилици да дођу на састанак данас, али ће сигурно доћи на следећи, јер су сложни“, каже она за Спутњик.

Надбискуп и хоџа на потезу

Додаје да ће подршку у случају у коме највише трпе деца која пате због њене суспензије затражити од барског имама, али и од надбискупа, јер, како каже — они су сведоци да се више од три деценије залаже за добре односе у мултинационалном Бару.

„Надам се добром исходу, да ће ме разумети, јер у Бару три вере живе равноправно, ја то осећам пуних 30 година. Има једна дивна пословица која каже ’нема Бара до цара‘, значи — у Бару никада нико није дозволио да се шири национализам. У овом случају желим да нас и они бране, децу, али и родитеље од напада да је овде реч о национализму. Желим подршку да се објасни да чак ни група ’Не дамо светиње‘ на Фејсбуку у којој су објављени радови није политичка, него верска“, каже Вишњићева.

© Фото : Fejsbuk/OŠ "Jugoslavija" BarОсновна школа "Југославија" у Бару
Учитељица из Бара и даље под суспензијом: Хоће ли је подржати надбискуп и хоџа - Sputnik Србија
Основна школа "Југославија" у Бару

Она је готово сигурна да ће је добити, јер су представници других вера у Црној Гори и у случају спорног Закона о слободи вероисповести, који прети да отме имовину Српској православној цркви, показали да су уз истину и правду, својим учешћем у литијама и молебанима.

Повратак на посао — питање части

„Они ће сигурно разумети о чему се у ’случају Штрумпфови‘ ради, јер јасно је да се у школи не бавим политиком, нити величам једну нацију; очекујем њихову јавну подршку“, каже Вишњићева.

„Овде више није у питању мој посао, већ моја част. Нећу да пљунем на оно што сам радила 30 година, ширећи братство и јединство. Сведок сам борбе муслимана и Албанаца да буду у оделењу код мене приликом пријема у први разред, зато што учитељица Рада не прави разлику међу људима“, истиче суспендована учитељица Рада Вишњић.

Она је склоњена са наставе док против ње траје дисциплински поступак, јер је дечје радове са српском тробојком објавила на интернету.

Родитељи траже да се врати на наставу, јер су, како кажу, деца растројена и у шоку, пате за најдражом учитељицом, која ни за шта није крива.

© ОШ ЈугославијаШтрумпф на тробојци
Учитељица из Бара и даље под суспензијом: Хоће ли је подржати надбискуп и хоџа - Sputnik Србија
Штрумпф на тробојци

У мултиетничком Бару, четвртина деце у разреду су муслимани, а Вишњићева има и подршку родитеља деце католика.

Прогоњену учитељицу подржали су и просветни радници који су такође били жртве режима у Подгорици, јер су тражили да српски језик остане у школама у Црној Гори.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала