„Литије су губљење времена“! Мило поново потценио грађане који бране светиње

© Фото : Митрополија црногрско-приморксаЛитија у Подгорици
Литија у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите нас
Гостујући у емисији „Телескопија“ на РТЦГ, председник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да верује да ће до доћи дијалога између премијера Душка Марковића и митрополита црногорско-приморског Амфилохија о Закону о слободи вероисповести.

Међутим, Ђукановић је истакао да ту нема много простора јер држава „неће пристати на уцене, преноси портал ИН4С.

Он је нагласио да се вара свако ко мисли да ће истрајношћу у организацији литија натерати државу на капитулацију, уз коментар да је то „губљење времена“.

Председник Црне Горе је оценио да СПЦ, тиме што не жели да се региструје, жели да се представи као неко ко је изнад државе и да тако пошаље поруку да је Црна Гора и даље теократска држава.

„Ко год се определио да живи у овој земљи, ко год има потомство или га планира у овој земљи, мора размишљати да ли ће да му остави средњовековну теократску српску државу Црну Гору или грађанску државу, државу у којој ће сви грађани и све верске заједнице имати иста права и равноправан положај… Када први пут пристане на уцену, држава је себи потписала капитулацију“, нагласио је Ђукановић.

 

Он сматра да овде није реч о закону и имовини, него о држави.

Кучи иду на литију - Sputnik Србија
Зашто је отказана најдужа литија у историји Црне Горе

Закон је, како каже, идентификовао три линије удара на вредности у Црној Гори, а прва линија је црквена.

„СПЦ у Црној Гори не жели да се региструје због тврдње да је она стварала Црну Гору, да је старија од Црне Горе и да стога нема потребе за њеном регистрацијом. Непознато је у историји људске цивилизације да је црква стварала државу, рекао бих да је готово без изузетка обрнуто. СПЦ покушава да направи преседан“, каже Ђукановић.

„Ову државу Српска црква не да није стварала него је учинила све што је било у њеној моћи да ове државе не буде“, додаје он.

„Црква жели да нам пошаље поруку да се враћамо у средњи век. Друга линија је деловање просрпске опозиције у Црној Гори. Они сваку прилику користе да преузму власт мимо демократске воље грађана и да из те позиције мењају карактер државе Црне Горе. Они су неко ко нескривено својата литије које организује СПЦ. Један од лидера Андрија Мандић рекао је да су то њихови протести. Њихова порука је да нам треба Црна Гора у којој ће се власт узимати са улице, не треба нам демократска Црна Гора“, рекао је он.

Трећа линија удара на демократску, мултиетничку и проевропску Црну Гору, каже Ђукановић, јесу идеолози и актери великосрпског државног национализма из нашег окружења, са централом у Србији, али и не само тамо.

„Можемо приметити да је има и на другим адресама у региону. Они исказују став да Црна Гора није суверена и да нема права да доноси законе“, каже Ђукановић.

Није угрожена безбедност и стабилност Црне Горе, показала је да је суштински демократска држава, рекао је председник ДПС-а. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала