Француски амбасадор у Украјини: Покушаји изолације Русије нису уродили плодом

© Sputnik / Владимир Сергеев / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и Русије
Заставе Украјине и Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Стратегија изолације Русије није донела Европи очекиване резултате, неопходно је водити дијалог с њом, оценио је француски амбасадор у Украјини Етјен де Понсен.

Русија је важан партнер, поседује велику војну снагу, економску моћ, а Украјина има економске интересе у Русији. Због тога је бесмислено ставити Русију у ћошак као ученика у школском одељењу. Треба водити дијалог с њом“, рекао је амбасадор.

Према речима француског дипломате, покушаји „изолације“ Русије довели су до смањења ефикасности преговора у „нормандијском формату“.

Етјен де Понсен је додао да је француски председник Емануел Макрон задао дипломатама задатак да поновно успоставе контакт с Москвом, како би „оживели“ тај формат преговора.

Први самит „нормандијске четворке“ у последње три године, на коме су учествовале Француска, Русија, Немачка и Украјина, одржан је у Паризу 9. децембра.

Након састанка лидери су усвојили саопштење у коме су истакли своју посвећеност Минским споразумима за решавање ситуације у Донбасу.

Такозвани „нормандијски формат“ преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године. Тада су, током обележавање 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, лидери Русије, Украјине, Француске и Немачке први пут разговарали о решавању сукоба у Донбасу. Од тада је одржан низ телефонских разговора и самита, као и контаката министара спољних послова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала