Лавров узвраћа Турској: Анкара није испунила кључне обавезе по питању Идлиба

© Sputnik / Екатерина Лызлова / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Турска није испунила читав низ кључних обавеза по питању решавања кризе у Идлибу, а пре свега када је реч о раздвајању терориста од представника опозиције.

Како је рекао, ту се мисли на раздвајање представника опозиције који сарађују са Турском и који су спремни на дијалог са Дамаском у оквиру политичког процеса, од припадника терористичке организације Нусра фронт, који се сада декларишу као припадници Хејат Тахрир ел Шама.

Лавров је нагласио да је Савет безбедности Уједињених нација уврстио и Нусра фронт и Хејат Тахрир ел Шам у списак терористичких организација. Стога, они немају шта да траже у Идлибу.

Такође је рекао и да Русија позива Турску да строго испуни све захтеве из споразума о Идлибу, који је постигнут још у 2018. и 2019. години, а тиче се поштовања примирја у тој зони.

„Добијамо информацију да Турска размешта војску у идлибској зони, да покреће борбене операције против јединица сиријске војске. Наша војска прати сва дешавања. Према одређеним информацијама, турска војска је кренула на одређене објекте унутар идлибске зоне, а да није никог упозорила“, додао је.

Подсетимо, претходно је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио да Анкара нема намеру да заоштрава односе с Москвом због ситуације у сиријском Идлибу.

Стотине терориста из Идлиба иде ка Либији

На стотине терориста из идлибске зоне деескалације пребацује се из Сирије у Либију како би учествовали у борбеним операцијама, упозорио је Лавров.

Он је рекао и да Русија тај проблем не може самостално да реши, због чега је и неопходан дијалог са Турском.

„Стотине терориста Нусра фронта и Хејат Тахрир ел Шама премешта се из Идлиба у Либију, како би учествовали у борбеним операцијама у тој земљи. Ми не можемо сами да решимо тај проблем, зати стално о томе разговарамо са турским партнерима“, закључио је руски министар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала