Палестина навела услов да пристане на демилитаризацију

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Уђи у базу фотографијаАмбасадор Палестине у Русији Абдел Хафиз Нофал
Амбасадор Палестине у Русији Абдел Хафиз Нофал - Sputnik Србија
Пратите нас
Палестина ће пристати на демилитаризацију, како предвиђа „договор века“, само уколико се испуне остали услови, међу којима је формирање независне палестинске државе, рекао је палестински амбасадор у Русији Абдел Хафиз Нофал.

„Није проблем да постанемо демилитаризована држава у правом смислу, уколико буде било озбиљног споразума о формирању две државе и уколико буду реализовани сви захтеви нашег народа. То не значи да правимо било какве уступке САД. Наш председник је рекао да наша држава може бити демилитаризована само уколико се испуне сви остали услови и уколико будемо имали независну државу“, истакао је амбасадор.

Није било контакта са САД након објављивања „договора века“

Према његовим речима — Палестина није била у контакту са САД након што је амерички председник Доналд Трамп објавио „договор века“ о решавању сукоба на Блиском истоку, али је администрација америчког председника покушала да контактира руководство Палестине неколико дана након објављивања договора.

„Америчка администрација је покушала да се повеже са нама неколико дана пре објављивања договора, али ми смо одбили. Они су нас позвали 26. јануара, а Трамп је чак послао поруку преко свог представника, који је допутовао у Палестину, али је Махмуд Абас одбио да га прими до објављивања договора“, рекао је портпарол.

Он је додао да након тога нико није ступао у контакт са Американцима.

Амерички председник Доналд Трамп објавио је 28. јануара резултате развоја „договора века“ — нацрта споразума између Израела и Палестине, којим би требало да буде окончан сукоб у региону. План предвиђа стварање државе Палестине и њену демилитаризацију, док би Израел задржао контролу над истоком реке Јордан, а Јерусалим би остао његов неподељени главни град.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала