Пентагон наоружао подморнице нуклеарним бојевим главама

© Фото : Public domain/U.S. Navy/Ronald GutridgeЛансирање америчке ракете "Трајдент II Д5" са подморнице "Небраска" на обали Калифорније
Лансирање америчке ракете Трајдент II Д5 са подморнице Небраска на обали Калифорније - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство одбране САД потврдило је да су на подморницама размештене балистичке ракете са нуклеарним бојевим главама мале снаге ради одвраћања Русије.

„Ратна морнарица САД инсталирала је бојеву главу са балистичком ракетом подводног базирања В76-2 мале снаге. У Стратегији нуклеарне политике за 2018. годину, Министарство је дефинисало захтев — ’модификовати мали број бојевих глава балистичких ракета, које се лансирају са подморница‘, као одговор на то што потенцијални противници, као што је Русија, сматрају да ће им примена нуклеарног оружја мале снаге обезбедити предност у односу на САД и њихове савезнике и партнере“, наводи се у саопштењу заменика министра одбране Џона Руда.

Према његовим речима, нове ракете јачају америчку способност одвраћања и „показују потенцијалним противницима да немају никакве предности у ограниченој употреби нуклеарног оружја, јер САД могу загарантовано и одлучно одговорити на било какве претње“.

Раније су стручњаци Федерације америчких научника (ФАС) саопштили да се на америчким подморницама размештају ракете „Трајдент“ са нуклеарним бојевим главама мале снаге.

Према њиховим подацима, подморница „Тенеси“, која је наоружана таквим ракетама, први пут је напустила базу америчке флоте у Џорџији крајем 2019. године и упутила се у Атлантски океан на патролирање.

Према проценама ФАС-а, на подморници „Тенеси“ од 20 ракета једна или две носе бојеве главе В76-2 капацитета по пет килотона, с тим што једна ракета може да има неколико таквих бојевих глава.

Стручњаци сматрају да бојеве главе мале снаге у стварности могу бити искоришћене приликом првог нуклеарног напада на Северну Кореју или Иран.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала