Поклонска предложила да се одржи нова конференција у Јалти

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаЗаменик председавајућег спољнополитичког одбора Државне думе Русије Наталија Поклонска
Заменик председавајућег спољнополитичког одбора Државне думе Русије Наталија Поклонска  - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик председавајућег спољнополитичког одбора Државне думе Русије Наталија Поклонска предложила је да се на Јалти, као и пре 75 година, одржи конференција уз учешће лидера водећих држава, ради разматрања питања учвршћивања мира.

„Управо је на Криму постављен темељ Уједињеним нацијама. Лидери СССР, Енглеске и САД су се тада окупили да би размотрили план за спас целог човечанства. Зато је наше полуострво одлично место за међународну платформу где би се могле састати државе-оснивачи УН. Изгледа да је потребно поново покренути питања учвршћивања мира: од нове нацистичке претње, до грубог ревидирања историје“, објаснила је Поклонска за Спутњик.

По њеном мишљењу — Јалта би могла да буде одговарајуће место за одржавање конференције.

„Ми смо већ спремни да све дочекамо на Јaлти у Ливадијском дворцу“, нагласила је она.

Кримска конференција (Конференција у Јалти) лидера три савезничке државе антинацистичке коалиције — СССР, САД и Велике Британије, одржана је од 4. до 11. фебруара 1945. године у некадашњој царској резиденцији — Ливадијском дворцу. На њој су била разматрана питања послератног уређења.

Председник Русије Владимир Путин је 24. јануара у оквиру међународног форума „Чувамо сећање на Холокауст, боримо се са антисемитизмом“, који је одржан у меморијалном комплексу „Јад Вашем“ у Јерусалиму, предложио да се ове године први пут одржи састанак шефова држава-сталних чланица Савета безбедности УН: Русије, Кине, САД, Француске и Велике Британије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала