Траже референдум о отцепљењу: Политичко крило ИРА најпопуларнија странка у С. Ирској уочи избора

© AP Photo / Tim IrelandЗаставе Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске
Заставе Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова анкета показала је како је „Шин Фејн“ постао најпопуларнија странка у Северној Ирској, пет дана пре избора за које се чини да ће представљати велики корак напред за то бивше политичко крило Ирске републиканске армије (ИРА).

Анкета „Ајриш тајмса“ и агенције „Ипсос МРБИ“ која је објављена у понедељак показује да „Шин Фејн“, политичка групација склона левици, има подршку 25 одсто бирача, испред центристичког „Фине Фејла“, који има 23 одсто и владајућег „Фине Гела“, који је на 20 одсто подршке.

„Фине Гел“ и „Фене Фејл“ одбијају коалицију са „Шин Фејном“ због њене повезаности са ИРА и супротстављених економских политика, преноси „Индекс“.

Заговарају уједињење са Републиком Ирском

Члановима „Шин Фејна“ било је забрањено да говоре у ирским медијима до средине деведесетих година прошлог века, односно три деценије од сукоба у Северној Ирској. Странка у тој британској провинцији дели власт са унионистичким странкама и заговара уједињење са Републиком Ирском.

„Шин Фејн“ је најавио да неће улазити у коалиције без пристанка других странака на организацију референдума о уједињењу две Ирске за који жели да се одржи унутар раздобља од пет година.

Челница странке Мери Лоу Макдоналд тренутно је најпопуларнија политичарка са 41 одсто подршке, испред премијера Леа Варадкара и челника „Фине Фаил“ Мајкла Мартина.

На изборе излази са само 42 кандидата

Упркос анкети, није изгледно да ће „Шин Фејн“ постати највећа странка, јер на изборе излази са само 42 кандидата, готово двоструко мање од „Фине Гела“ и „Фине Фејла“.

„Шин Фејну“ је за то потребно да свих 42 кандидата буде изабрано у Дом, у којем седи 160 посланика. Аналитичари сматрају како је то тешко изводљиво за било коју странку. Ирски пропорционални изборни систем даје предност странкама које пријаве више од једног кандидата у већим изборним јединицама.

Ирска јавна телевизија РТЕ раније је повукла своју одлуку да у предизборну дебату која ће се одржати у уторак увече не позове Макдоналдову.

РТЕ је раније планирала да позове само Варадкара и Мартина, челнике странака за које се, према доступним подацима, највише чинило да ће формирати будућу ирску владу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала