Дамаск: Ердоган нарушава Адански споразум и обмањује јавност

© AP Photo / Emrah GurelТурски војници на граници са Сиријом
Турски војници на граници са Сиријом - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска, према Аданском споразуму, нема право да самостално делује против терориста и да шаље трупе на сиријску територију, саопштило је Министарство иностраних послова Сирије. Дамаск је, истовремено, оптужио председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да лаже о својим плановима у Сирији.

У саопштењу сиријског Министарства се наводи да Дамаск „осуђује упорност Ердогана, који наставља да лаже и доводи у заблуду јавност у вези са својим акцијама у Сирији“.

Министарство је посебно критиковало саопштење турског лидера да су турске трупе распоређене у провинцији Идлиб, у складу са Аданским споразумом, који је закључен 1998. године.

„С тим у вези, Сирија подсећа да Адански споразум предвиђа координацију Турске са сиријским властима, јер је реч о међудржавном споразуму. Према споразуму — Ердоган не може деловати самостално“, истиче се у саопштењу.

Сиријско Министарство подсећа да се споразум односи на борбу против тероризма.

„Међутим, Ердоган у ствари штити терористичке групације, које су његов инструмент, и пружа им разне врсте подршке“, наводи се.

Министарство одбране Турске је у понедељак саопштило да су пет турских војника и један цивил погинули приликом напада сиријских Владиних снага у Идлибу. Након тога, Ердоган је изјавио да је погинуло пет војника и троје цивила.

Лист „Ал Ватан“ је саопштио да је сиријска армија у уторак ослободила 18 села источно од Саракиба, у области Абу Духур, као и два села западно од града. Војни извор је, међутим, саопштио да се војска налази на западу Саракиба и да напада утврђења милитаната у граду.

Раније је турски председник Реџеп Тајип Ердоган саопштио да турска војска спроводи операције у Сирији на основу Аданског споразума из 1998. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала