МУП Црне Горе: Полиција више неће обезбеђивати литије, одговорност за инциденте на организаторима

© AP Photo / Risto BozovicПолиција Црне Горе
Полиција Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Ценећи околности и актуелна дешавања, полиција је донела одлуку да у наредном периоду неће обезбеђивати литије, а сву одговорност за евентуалне инциденте и нарушавање реда и мира на улицама у градовима наше државе сносиће организатори, саопштило је Министарство унутрашњих послова Црне Горе.

Црногорски МУП наводи да у највећем броју случајева ова јавна окупљања нису пријављена сходно Закону о јавним окупљањима и јавним приредбама, где је полиција показала висок праг толеранције и скупове третирала као спонтана јавна окупљања, улажући пуне капацитете на чувању стабилног реда и мира, преноси Танјуг.

МУП наводи и да остваривање демократског права учесника литија на улицама широм Црне Горе не треба да угрожава права других грађана који у њима не учествују. Као пример наводи да је због прекида у саобраћају кретање „потпуно онемогућено“ на одређеним релацијама, па се доводи у питање нормално функционисање одређених градских и медицинских служби, али и грађана, из чега може да проистекне и „нарушавање јавног реда“.

Са безбедносног аспекта полиција цени да криминогене структуре могу искористити у одређеном тренутку заузетост полиције, будући да је значајан део њених капацитета био ангажован на обезбеђивању литија, те искористити моменат за вршење незаконитих радњи, саопштава МУП.

„Приметно је да велики број грађана своје демократско право исказује на миран начин, али исто тако чињеница је да литијама присуствују и безбедносно интересантна лица, лица од раније позната полицији по изазивању инцидената, појединци и групе грађана под дејством алкохола. Осим тога, током литија регистровано је паљење бакљи, ватромета и других пиротехничких средстава, али и да, по сазнањима полиције, има појединаца који са собом носе хладно и ватрено оружје“, тврди црногорски МУП.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала