Није Црна Гора оно што мишљасте: Мило цитирао Његоша, а пропустио поенту

© Sputnik / Александар МилачићПетар Петровић Његош
Петар Петровић Његош - Sputnik Србија
Пратите нас
У владајућој Демократској партији социјалиста Црне Горе све је видљивија конфузија због масовних литија за одбрану православних светиња. Зато кад лидер странке Мило Ђукановић цитира Његоша: „Није вино пошто приђе бјеше“ не треба да заборави наставак: „Нит је свијет оно што мишљасте“, у овом случају Црна Гора, каже аналитичар Лука Радоњић.

Васкрсла је Црна Гора, синтагма је која, чини се, најбоље описује стање општенародног духа у Црној Гори. „У нама је срце лавље, ми бранимо православље“, само је једна од популарних реченица на друштвеним мрежама.

Стотине хиљада грађана већ други мјесец протестују улицама црногорских градова против спорног Закона о слободи вјероисповјести. У питању је незапамћено дешавање народа, па се и сами Црногорци често питају да ли је могуће да оволико народа живи у Црној Гори.

Такву рекацију на отимање православних светиња дефинитивно нико није могао да предвиди. Ни предсједник ДПС-а Мило Ђукановић, који се очигледно дебело прерачунао, али ни сам митрополит Амфилохије, који по сопственом признању ни након 30 година проведених на трону Митрополије на Цетињу нема боље објашњење осим да је посриједи „само чудо Божје“.

Маса народа која у мирним литијама шета црногорским градовима одавно је вишеструко премашила критичну масу. У Подгорици је, на примјер, у недељу према процјенама Митрополије црногорско-приморске, на литији било преко 60.000 грађана. Такав скуп у главном граду Црне Горе никада се није десио, чак ни по признању окорелих суверениста, који све упоређују са скупом из 2006. године када је Ђукановић водио кампању за независност.

ДПС у конфузији, нема одговор

Једина је разлика што су 2006. године у Подгорици биле присутне присталице независности не само из цијеле Црне Горе, већ и из дијаспоре, док су протеклог викенда литију СПЦ украсили већином само Подгоричани... Због тога није тешко закључити зашто бројни аналитичари сада сматрају да је ДПС покушајем отимања црквене имовине нанио себи „несагледиву политичку штету“.

Власт губи легитимитет, али и од лошег има горе. За Ђукановића је то чињеница да литије имају огроман потенцијал за даљи раст. Сликовито речено — грудва је тек почела да се котрља.

У таквом амбијенту, осипање у редовима владајуће партије готово је немогуће сакрити, док хапшења десетина грађана и покушаји њиховог застрашивања производе само контраефекат, па се људи из литије у литију осјећају све слободније и све их је више.

Аналитичар Лука Радоњић сматра да владајући ДПС очигледно нема адекватан и рационалан одговор на сва поменута дешавања, као и на чињеницу да је протеклог викенда на улице изашло преко 200.000 људи.

„Штавише, конфузија која влада у тој партији све је видљивија. Једнога дана преко саопштења пријете да ће чланови странке који учествују на литијама бити искључени, другога дана — да неће. Једнога дана говоре да су литије уперене против државе, а другога дана да је то вид изражавања незадовољства. Сем тога, случајеви из Шавника, Пљеваља и Бара свједоче да се у тој странци јављају озбиљни отпори једноумљу. У сваком случају, Српска православна црква (СПЦ) у Црној Гори има огромну подршку народа за ставове које заступа, прије свега по питању захтјева да се спорни Закон повуче“, каже Радоњић за Спутњик.

Наш саговорник такође истиче и да се чини да за владајућу партију (ДПС) сада нема доброг исхода, јер нити може да повуче спорни Закон о слободи вјероисповјести, јер би то за њу значило предају и пораз у том сукобу, нити са друге стране може да гледа како губи значајно бирачко тијело.

„Уколико би ДПС повукао Закон сада, били би губитници и за тако нешто су сами одговорни, јер су упорно игнорисали дијалог и вољу народа. Но, што више буду одуговлачили, веће су шансе да изгубе много више, а то је прије свега повјерење својих чланова или трајно поверење грађана који су их у одређеним ситуацијама гласали. У овом тренутку, ДПС је на историјском минимуму, у то нема сумње“, увјерен је Радоњић.

Историјски процес за Црну Гору

Због свега, овај аналитичар нема никакву дилему да је управо отпочео процес који је историјски за Црну Гору.

„Предсједник ДПС-а Мило Ђукановић је на недавно одржаној сједници партијског одбора у Подгорици упутио врло оштре поруке, какве можете без проблема наћи у упоредном искуству аутократске реторике. Такође, цитирао је Његошев стих: ’Није вино пошто приђе бјеше!‘“, подсјећа наш саговорник и додаје да је та мисао великог пјесника тачна, али да се овдје може тумачити у више смјерова:

„Без обзира на многобројне потешкоће и саплитања у демократском развоју, Црна Гора се сабира и буди, а ни снага Ђукановићеве реторике, ни оно што нуди, више нема снагу ауторитета код оних људи код којих је имала. На крају, овај стих: ’Није вино пошто приђе бјеше‘, има и свој наставак, а он гласи: ’Нит свијет оно што мишљасте!‘. Односно у овом случају: ’...Црна Гора оно што мишљасте!‘“, закључује Радоњић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала