Од односа Москве и Вашингтона зависи мир на планети

© AFP 2023 / MLADEN ANTONOVЗаставе Русије и САД постављене на аеродрому Внуково за дочек америчког државног секретара у Москву
Заставе Русије и САД постављене на аеродрому Внуково за дочек америчког државног секретара у Москву - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин изјавио је да је Русија спремна за садржајан дијалог са Сједињеним Америчким Државама о стратешкој стабилности и проблемима тероризма, док је повратак билатералне сарадње у конструктивном правцу у интересу не само обе државе, већ и целог света.
„Спремни смо за смислени дијалог са америчком страном, укључујући контролу наоружања и стратешке стабилности, борбу против тероризма и мирно решавање регионалних криза“, рекао је Путин на церемонији уручивања акредитива страним амбасадорима у Кремљу.

Он је додао да је повратак билатералне сарадње „на нормалан, конструктиван колосек“ у интересу не само Русије и Сједињених Америчких Држава, већ и целог света.

Руски лидер сматра и да од односа Москве и Вашингтона умногоме зависе мир и безбедност на планети и да ти односи треба да се заснивају на принципу једнакости, уважавања међусобног суверенитета и немешања у послове других земаља.

О иранском нуклеарном програму

Осврћући се на Заједнички акциони план о иранском нуклеарном програму, Путин је рекао да ће Русија наставити да улаже напоре за његово очување и истакао да је он кључан за међународну и регионалну безбедност.

Он је додао да ће Русија наставити да јача сарадњу са Ираном у борби против међународног тероризма и координише кораке у оквиру Астанског процеса за решавање ситуације у Сирији.

У Кремљу је данас одржана церемонија уручивања акредитива нових амбасадора страних држава. Међу 23 нова амбасадора у Русији, церемонији је присуствовао и амбасадор Србије Мирослав Лазански.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала