Пропао импичмент, Сенат ослободио Трампа оптужби

© AP Photo / Paul SancyaДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Четири месеца од покретања иницијативе о импичменту, амерички Конгрес изгасао је да Трамп није крив по првом члану иницијативе за импичмент која се односи на злоупотребу моћи.

Гласање о првој тачки у процесу опозива (злоупотреба власти) завршило се резултатом 52:48 у корист пресуде "није крив", током којег је Мит Ромни, републиканац из Јуте, у складу с обећањем које је дао, гласао против Трампа, односно исто као демократски сенатори; резултат гласања о другој тачки оптужбе (опструкција рада Конгреса) био је 53:47, а Ромни се у овом случају изјаснио са "није крив". Да би опозив успео, по свакој тачки оптужнице за импичмент је требало да гласа 67 посланика.

Сенатори су гласали о томе да ли да Трампа оптуже или га ослободе по оптужбама за злоупотребу власти и опструкцију Конгреса, али је било очекивано да предлог неће проћи у Сенату, где Трампови републиканци имају већину.

Међутим, уочи гласања један од републиканаца је отворено рекао да ће гласати за опозив; сенатор Мит Ромни, републиканац из Јуте, рекао је да сматра да је председник "крив што је злоупотребио поверење народа". Додше, додао је да ће "вероватно бити у мањини", и да је свестан да Трамп "вероватно неће бити проглашен кривим".

Ромни је постао први сенатор у историји САД који је гласао за опозив председника који је из његове партије.

Суђење у Сенату по две тачке оптужнице је, подсетимо, почело 21. јануара, , а да би Трамп био разрешен дужности било је потребно да за то гласа две трећине (66) од 100 америчких сенатора.

Он је био оптужен да је прекршио закон када је прошле године привремено зауставио исплату војне помоци Украјини, коју је Конгрес већ одобрио, док је истовремено вршио притисак на Кијев да спроведе истраге против политичког ривала Џоа Бајдена и његовог сина, што је био и главни повод за покретања процеса опозива. Такође, демократе су изнеле и оптужбе да је Трамп покушао да опструише истрагу Конгреса о истом питању.

Иначе, Трамп је трећи председник у 243 године дугој америчкој историји против ког је покренут процес импичмента, али ниједан од њих није био опозван; Ендрју Џонсон и Бил Клинтон су преживели гласање импичмент, а Ричард Никсон, који је 1974. био најближи опозиву, претходно је поднео оставку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала