Председник Србије одговорио на молбу за помоћ грађанина из Црне Горе

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Наша политика мора да буде таква да увек пружи подршку народу и да нико не помисли да може да укине наше светиње, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Председник Србије Александар Вучић, одговарајући на питања грађана која су стигла преко званичних налога на Фејсбуку и Инстаграму — „Будућност Србије“, одговорио је и на питања у вези са ситуацијом у Црној Гори, која су стигла међу првима.

„Помозите да чувамо наше светиње у Црној Гори, репресија од стране власти је страшна“, гласила је једна од првих порука које су стигле на адресу председника.

Вучић је изјавио да „Србија помно прати ситуацију у Црној Гори, са бригом, али и надом да ће се она стабилизовати и да ће се све завршити мирно, као и да ће светиње остати СПЦ, којој су увек и припадале“.

Додаје да, када постави питање представницима међународне заједнице, као и дипломатама — зашто Срби у Црној Гори немају сличан статус као Албанци у Северној Македонији, иако је Срба у Црној Гори значајно више него Албанаца у Северној Македонији — нема одговора.
„Кажу — то ћемо да прећутимо. Суштина те перфидне политике је да када год поједине земље имају унутрашњи проблем, увек је Србија крива, и увек би Србија некога да руши, иако Србија никога није нигде срушила, а Србију су рушили сви могући. Један део људи у нашем региону не жели успешну Србију, то је чињеница“, рекао је председник Србије.

Данас, каже Вучић, када у Приштини најављују редован војни рок, тужбу за геноцид и да ће да гоне Србе — сви ћуте, а ако би Срби то рекли — увек би били криви.

„Наша политика мора да буде таква да увек пружи подршку народу и да нико не помисли да може да укине наше светиње. Да свима кажемо да поштујемо друге, али да ћемо наћи начина да заштитимо наше људе“, нагласио је Вучић.

Вучић наводи да „наша политика треба да буде добро осмишљена и да не буде арогантна — да кажемо да поштујемо Црну Гору и друге у окружењу, али да ћемо да штитимо интересе правно, политичким и дипломатским деловањем, као и да никога не угрожавамо“.
Председник констатује да поједини у Црној Гори постављају то питање „као да Васојевићи нису живели у Беранама или Андријевици, где су већ вековима, и да је ситуација као да је Србија пре неколико дана довела Куче“.
Вучић додаје да су то „само људи који желе да сачувају светиње“ и да се зато „нада да ће се све у миру завршити и стабилизовати и да ће светиње остати СПЦ“.

Ако Приштина наступи са уценама — немамо о чему да разговарамо

Одговарајући на питања грађана, председник Александар Вучић поручио је да са Приштином нема о чему да се разговара, ако буду наступили са уценама, те да су се „грдно преварили“, ако у Приштини мисле да могу уценама да побеђују Србију.

Одговарајући на једно од питања грађана — о чему ће да разговара са Приштином, будући да је Азем Власи рекао да су четири питања о којима са Београдом нема разговора, а то су — територијални интегритет, граница, унутрашње уређење и уставни поредак, Вучић је поручио да, ако је то тако — онда нема о чему да се разговара.

„Стварно не знам о чему бисмо разговарали. Да причамо о томе каква је Власијева фризура, нисам заинтересован, а ни Куртијевом фризуром нисам посебно фасциниран“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је, ако је предлог Приштине да се не разговара ни о чему суштински, већ о томе како што брже да признамо независност Косова и како да им се извињавамо за нешто — та врста разговора завршена.

„Али опет се надам да ће бити разумнијих, рационалних људи који схватају да је важно да разговарамо и да покушавамо да тражимо компромис. А ако то не желе, ако мисле да Србију могу да побеђују уценама — грдно су се преварили“, закључио је Вучић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала