Аустријски OМВ не очекује скору обнову изградње „Северног тока 2“

© AP Photo / Hans PunzЗграда аустријског нафтног гиганта ОМВ АГ
Зграда аустријског нафтног гиганта ОМВ АГ - Sputnik Србија
Пратите нас
Аустријски енергетски концерн ОМВ, који је партнер пројекта „Северни ток 2“, не очекује обнову градње гасовода у скорије време, изјавио је директор ОМВ Рајнер Зеле.

„Компанија оператор пројекта ’Северни ток 2‘ ради на плану, али још није спремна да га представи. Не мислимо да ће у скорије време изградња гасовода бити обновљена“, изјавио је први човек ОМВ.

Изградња гасовода „Северни ток 2“

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији је укупни капацитет 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке.

Пројекат реализује компанија „Норд стрим 2 АГ“, чији је једини власник „Гаспром“. Пројекат суфинансирају и европски партнери „Гаспрома“ — „Шел“, ОМВ, „Анжи“, „Унипер“ и „Винтершал“.

Против реализације гасовода је неколико држава, а нарочито Украјина, која се плаши губитака прихода од руског горива, и Сједињене Америчке Државе, које имају амбициозне намере за извоз свог гаса у Европу. Осим тога, Летонија, Литванија и Пољска сматрају да је ово политички пројекат.

Амерички председник Доналд Трамп потписао је 20. децембра буџет за одбрану за 2020. годину, који, између осталог, предвиђа санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турски ток“. САД су захтевале од компанија које полажу цеви гасовода да одмах зауставе изградњу. Швајцарска компанија „Олсиз“ практично је одмах објавила обуставу радова на полагању цеви „Северног тока 2“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала