Британија у страху од руске морнарице купује нове америчке авионе

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаАмерички патролни авион "Боинг П-8А Посејдон"
Амерички патролни авион Боинг П-8А Посејдон  - Sputnik Србија
Пратите нас
Први од девет противбродских авиона америчке производње „Боинг“ П-8 „Посејдон“ стигао је у Уједињено Краљевство и биће намењен сузбијању „руске морнаричке претње у Северном Атлантику“, пише „Тајмс“.

„Британско ратно ваздухопловство добило је нови патролни противбродски авион ’Боинг‘ П-8 ’Посејдон‘. Летелица је купљена у оквиру програма вредног три милијарде фунти, намењеног ’борби против руске морнаричке претње у северном Атлантику‘“, пише британски лист.

Британска Влада је купила од Сједињених Америчких Држава девет авиона тог типа. Они ће почети да обављају задатке од априла, а у потпуности ће бити пуштени у рад до 2024. године.

Захваљујући новом „Посејдону“ Уједињено Краљевство се нада да ће поново добити могућности које су јој ускраћене 2010. године, када је с циљем уштеде новца усвојена „спорна одлука“ да се одустане од авиона „Нимрод“.

Због тога је Британија у току последњих десет година морала да се ослања на патролну авијацију Америке и других западних земаља.

Чему је намењен „Посејдон“?

Јуче је први „ваздушни брод“ типа „Посејдон“, назван „Прајд Мореј“, стигао с Флориде у Шкотску. Авион ће проналазити непријатељске копнене и подводне објекте у регионима Северног Атлантика и Арктика. Авион је опремљен сензорима који користе мапе терена с великим дометом тражења подморница и бродова. Способан је да обавља дуге извиђачке операције на великим и малим висинама.

Појава првог „Посејдона“ у британском ратном ваздухопловству одвија се усред све веће забринутости за активност руских подморница. Други разлог за немир је Пекинг, који се активно меша у развој арктичке инфраструктуре и изградње ледоломаца.

Према наводима „Тајмса“ — због страха од активности руске морнарице појавили су се захтеви британским властима да повећају број „Посејдона“ са девет на 16 комада. Присталице те идеје указују на то да је током 70-их година прошлог века било 40 авиона „Нимрод“ у служби Велике Британије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала