Грушко: Брегзит прилика за нове односе Русије и Британије

© REUTERS / TOBY MELVILLEПристалица "брегзита" у Лондону носи плакат на коме пише "Довиђења ЕУ!"
Присталица брегзита у Лондону носи плакат на коме пише Довиђења ЕУ!  - Sputnik Србија
Пратите нас
Брегзит је прилика да се руско-британски односи поново размотре, и да се изађе из оквира досадашњих тема, тако да ће две стране имати много посла, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко.

„Москва је спремна да закључи споразуме са Британијом након њеног напуштања Европске уније, и то је објективна реалност. Без правне базе је немогуће одржати односе“, нагласио је Грушко.

Дипломата је додао да Брегзит представља нову етапу у руско-британским односима, који се не могу развијати у условима правног вакуума и недефинисаности, те да ће то питање пре или касније морати да се реши преговорима.

© REUTERS / SIMON DAWSONПрослава брегзита у Лондону
Грушко: Брегзит прилика за нове односе Русије и Британије - Sputnik Србија
Прослава брегзита у Лондону

Велика Британија је 31. јануара ове године у 23 часа напустила Европску унију, окончавши тиме процес који је трајао три и по године. Након Брегзита почиње прелазни период, у току кога Лондону предстоје договори са другим државама о формама сарадње у свим областима. Односи Москве и Лондона су се погоршали у последњих неколико година због „случаја Скрипаљ“.

У енглеском граду Солсберију су 04. марта 2018. године, према тврдњама британских власти, отровани бивши официр Главне обавештајне управе (ГРУ) Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија, што је довело до великог међународног скандала.

Лондон сматра да је у тровање Скрипаља супстанцом А-234 умешана и Русија, што Москва категорички пориче. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је у мају 2018. године изјавио да се питање Скрипаља потеже без било каквих доказа о кривици Русије. Британска страна није доставила никакве документе о истрази и није дозволила медијима да контактирају са Скрипаљем.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала