Како би Земља изгледала без океана? /видео/

© Фото : Јутјуб/Dr James O'DonoghueЗемља без океана
Земља без океана - Sputnik Србија
Пратите нас
Океани прекривају већину Земљине површине, укључујући и њен најдужи планински ланац и древне руте којима су у давној прошлости људи прелазили са континента на континент.

Научник Џејмс О'Донахју је показао како би свет изгледао када би нестали океани и када би се разоткриле иначе скривене три петине Земљине површине.

О'Донахју ради у јапанској свемирској агенцији, а претходно је био у агенција НАСА. При обради анимације додао је још неколико информација, попут праћења нестанка количине воде за време трајања видео-снимка.

„Успорио сам почетни део анимације, будући да постоји пуно подморског пејзажа који би се појавио врло брзо након што би нестало првих неколико десетина метара“, рекао је О'Донахју за „Бизнис инсајдер“.

Тако би се брзо откриле континенталне плоче и неки копнени путеви којима су први људи прелазили приликом емиграције с континента на континент. Пре неколико десетина хиљада година наши преци су могли пешке да пређу од континенталне Европе до Велике Британије, од Сибира до Аљаске и од Аустралије до острва која је окружују.

„Када је наступило последње ледено доба, велики део океанске воде заледио се на половима, због чега су настале ове копнене руте које су данас прекривене морем“, објашњава О'Донахју.

На анимацији такође можемо видети и најдужи планински ланац на Земљи, који би се појавио када би ниво мора опао за 2.000 до 3.000 метара. Ради се о ланцу који се протеже око 60.000 километара широм света, а више од 90 одсто његове површине је сада под водом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала