Кремљ: Москва одавно предлагала Вашингтону дијалог о контроли наоружања

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаКремљ, Москва
Кремљ, Москва - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је одавно предлагала Сједињеним Америчким Државама контакте за разматрање контроле наоружања и биће задовољна ако до њих дође, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Одговарајући на питање на ком нивоу би могли да се одрже преговори између Русије и Сједињених Америчких Држава о контроли наоружања и колико брзо би могли да се одрже, Песков је рекао да Русија одавно покушава да иницира почетак таквих контаката.

„Русија одавно предлаже америчким партнерима да то ураде. Ако се то догоди, бићемо задовољни“.

Он је истакао да засад нема конкретних датума нити информација о нивоу преговора.

Раније је помоћник америчког председника за националну безбедност Роберт О’Брајан најавио скори почетак преговора са Русијом о контроли наоружања. Тренутно је једини споразум о ограничавању наоружања између Москве и Вашингтона СТАРТ-3. Прошле године Сједињене Америчке Државе су се повукле из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

О Путиновој иницијативи за састанак лидера Савета безбедности УН

Песков је истакао и да Кремљ само од Вашингтона и Лондона није добио одговор на идеју председника Русије Владимира Путина да се одржи самит лидера сталних чланица Савета безбедности УН.  

Председник Путин је на петом Светском форуму сећања на Холокауст у Израелу предложио да се сазове састанак лидера држава-сталних чланица СБ УН — Русије, Кине, Америке, Француске и Велике Британије — и изјавио да Русија намерава да без одлагања „упути одговарајуће поруке лидерима ’петорке‘“. Писма са детаљним описом Путиновог плана о самиту „петорке“ прослеђена су државама-сталним чланицама Савета безбедности УН 24. јануара.

Песков је раније рекао да су иницијативу већ подржале Кина и Француска.

Британска амбасадорка у Москви Дебора Бронерт саопштила је да ће Велика Британија проучити могућност учешћа на овом састанку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала