Москва: Русија и Турска „на терену" решавају ситуацију у сиријском Идлибу

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаТенк сиријске војске на положајима у провинцији Идлиб
Тенк сиријске војске на положајима у провинцији Идлиб - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија и Турска покушавају да „на терену“ разреше ситуацију у сиријском Идлибу, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који се налази у посети Латинској Америци.

„Ми смо у контакту са турским колегама. Раније смо склопили са њима споразуме, који јасно прописују режим зоне деескалације у Идлибу, где су се наше турске колеге обавезале да ће раздвојити опозицију, која сарађује са њима, од терориста Тахрир ел Шам и Фронт ал Нусра (терористичке организације, забрањене у Русији). Нажалост, терористи за сада 'царују' у идлибској зони. Због тога је неопходно испунити ту обавезу“, нагласио је шеф руске дипломатије.

Према његовим речима, друга обавеза је формирање засебног појаса унутар идлибске зоне деескалације, у коме неће бити никвог наоружања.

„То је такође договорено, али тај циљ за сад није постигнут. У складу са налозима председника Русије Владимира Путина и турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана, наша војска решава та питања 'на терену'“, објаснио је Лавров.

Министарство одбране Турске је у понедељак саопштило да су пет турских војника и један цивил погинули приликом напада сиријских Владиних снага у Идлибу. Након тога, Ердоган је изјавио да је погинуло пет војника и троје цивила.

Лист „Ал Ватан“ је саопштио да је сиријска армија у уторак ослободила 18 села источно од Саракиба, у области Абу Духур, као и два села западно од града. Војни извор је, међутим, саопштио да се војска налази на западу Саракиба и да напада утврђења милитаната у граду.

Подсетимо, према договору представника Русије, Ирана и Турске, који је постигнут у мају 2017. године на преговорима у Астани (сада Нурсултан), у Сирији су формиране четири зоне деескалације.

Територија три зоне је током 2018. године прешла под контролу Дамаска. Четврта зона, која се налази у провинцији Идлиб и деловима суседних провинција Латакије, Хаме и Алепа и даље није под контролом сиријских власти. Њен највећи део држе терористи Нусра фронта. Тамо су стални сукоби милитаната и владиних снага.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала