Пентагон назвао Русију „ревизионистичком силом и стратешким супарником"

© AP Photo / Rick RycroftМарк Еспер
Марк Еспер - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф Пентагона Марк Еспер оптужио је Русију и Кину за „вршење притиска на друге земље" и тежњу да „ревидирају међународни поредак“, назвавши их „ревизионистичким силама".

Током говора на Универзитету „Џонс Хопкинс“ о Стратегији националне одбране, коју је америчка администрација усвојила пре две године, шеф Пентагона је изјавио да су Кина и Русија „ревизионистичке силе, које покушавају да ревидирају међународни поредак и норме“.

Према речима Еспера, Москва и Пекинг наводно нарушавају суверенитет суседних земаља у циљу стицања стратешке предности.

Он је оптужио Русију да се служи „хибридним тактикама вођења рата“ и да спроводи сајбер-операције, док је Кина оптужена за „крађу интелектуалне својине“ и вршење притиска на друге земље уз помоћ економске иницијативе „Један појас, један пут“.

Стратешки супарник Америке - Русија

Еспер је такође говорио о супарништву  које постоји на Блиском Истоку између САД, с једне и Русије и Кине с друге стране. 

Он је нагласио да томе треба „посветити посебну пажњу“.

„Према Стратегији за националну одбрану САД, наш први стратешки супарник је Кина, а други Русија. Подсећам да су Кина и Русија такође присутне на Блиском истоку. У складу с тим, и тамо постоји елемент супарништва на који треба обратити посебну пажњу“, указао је Еспер.

Руске власти су више пута истицале да САД не поштују међународно право, као и да подривају ауторитет организација, као што је УН. Москва је такође више пута коментарисала оптужбе о сајбер-нападима,  истичући да докази за то не постоје.

Раније је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев изјавио да су поступци које САД сматрају недопустивим за друге, према доктрини Вашингтона о „поретку, заснованом на правилима“ - у оквиру њихових овлашћења.

Према речима Патрушева, међу таквим „овлашћењима" САД су и војне интервенције у дургим земљама, као и мешање у њихове унутрашње послове.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала