Снег паралисао делове Србије: Ванредна ситуација у Сјеници и Црној Трави и Пожеги

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаУ московском Хидрометеоролошком центру су рекли да су у недељу пале рекордне количине снаге, а смењивали су се снег и ледена киша: од 6 до 18.00 часова у главном граду Русије пало је 53 одсто просечних месечних падавина.
У московском Хидрометеоролошком центру су рекли да су у недељу пале рекордне количине снаге, а смењивали су се снег и ледена киша: од 6 до 18.00 часова у главном граду Русије пало је 53 одсто просечних месечних падавина. - Sputnik Србија
Пратите нас
Снежне падавине паралисале су поједине делове Србије. На територијама општина Сјеница и Црна Трава проглашена је ванредна ситуација. Поједина места немају струју, путеви су непроходни, а припадници МУП-а евакуишу грађане из завејаних подручја.

Због снежних наноса и непроходних путева, на територији општине Црна Трава проглашена је ванредна ситуација. Одсечено је око 800 становника, 12 месних заједница и 20 насеља.

У Црној Трави тренутно је седам степени испод нуле, а на путу ка том насељу и даље пада снег. Из МУП-а су саопштили да је на Мокрој Гори евакуисано петоро деце из завејаног аутобуса, преноси РТС.

У саопштењу се наводи да су током ноћи, на путу Нови Пазар — Сјеница, припадници Ватрогасно-спасилачке јединице Нови Пазар евакуисали 20 особа из завејаних аутомобила, међу којима је било петоро деце.

У месту Варда код Косјерића, ватрогасци-спасиоци су евакуисали осам особа из завејаних подручја и ослободили пет возила из снежних наноса. Екипе су интервенисале и у Зарожју код Бајине Баште, где су ослобађали возила из снежних наноса.

Паралисани делови Србије, око Ивањице нема струје

На територији општине Ивањица око 2.000 људи нема струју. Без струје су били и у насељима Горњи Милановац и Чачак, где је снег прекрио неке путеве. Проблема са снабдевањем струјом било је и јуче у Златиборском округу због снежне мећаве и јаког ветра, који су утицали и на саобраћај.

Проблеми се настављају и на прилазима удаљених села, где нису очишћени путеви.

Због мећаве на Голији, Јавору и Мучњу, главни путеви су очишћени, а чистачи се по приоритетима упућују у села где има хитних случајева.

У Врању је нападало двадесетак центиметара снега. Према подацима Комуналне полиције у прекиду је пут ка Пољаници, планинском пределу са двадесетак села.

Подсећамо, на Пештеру је у завејаном аутомобилу пронађено тело мушкарца.

Припадници Сектора за ванредне ситуације су на терену због снежних падавина и помажу угроженом становништву.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре позвало је ЈП „Путеви Србије“ да заједно са путарским предузећима учине све да омогуће несметан и безбедан саобраћај у целој земљи.

Апелују да возачи обрате посебну пажњу у вожњи, да се пре поласка на пут информишу о проходности путева и да се придржавају свих прописа, као и правила вожње у зимским условима.

Пожега: У девет села проглашена ванредна ситуација

У девет села на територији општине Пожега уведена је ванредна ситуација због немогућности да се непроходни путеви, до чега је дошло услед снежних падавина које је пратио олујни ветар, очисте редовним мерама.

Велики проблем је изазвало и оштећење електроводова, па је велики број домаћинстава остао без електричне енергије, а због великих сметова возила Електродистрибуције нису могла да дођу до свих места где су кварови настали.

Ванредна ситуација уведена је на предлог председника општине Ђорђа Никитовића, и то у селима Тометино Поље, Љутице, Душковци, Мршељи, Лорет, Табановићи, Папратиште, Горња Добриња и Дражиновићи, преноси „Глас западне Србије“.

Због снежних падавина праћених олујним ветром, за само неколико сати већина путева у пожешкој општини постала је тешко или у потпуности непроходна, а Никитовић се на увођење ванредне ситуације одлучио, како каже, због коришћења свих расположивих капацитета за чишћење путева.

„Иако је механизација још од раног јутра била ангажована на рашчишћавању путева, а и мештани у неколико села су покушавали да се сами организују, једино решење је било увођење ванредне ситуације, јер ће тако бити омогућено ангажовање свих расположивих капацитета, посебно додатне механизације, у циљу нормализације живота на подручју целе општине“, казао је Никитовић.

Нормализација снабдевања електричном енергијом, према најавама из пожешког погона Електродистрибуције, у највећој мери може се очекивати у току данашњег дана, док ће сутра бити отклоњени сви, чак и најмањи кварови.

Ванредна ситуација због проблема узрокованих снежним падавинама данас је проглашена и у Сјеници и Црној Трави.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала