Турска наставља да гомила оклопна возила у Идлибу

© AP Photo / Emrah GurelТурске оклопно-механизоване јединице у Сирији
Турске оклопно-механизоване јединице у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска је наставила да пребацује хаубице и оклопна возила на своје посматрачке пунктове у Идлибу.

Према наводима турског листа „Аксам“, који се позива на војне изворе, они су намењени за јачање турских пунктова задужених за контролу у зони деескалације.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган раније је изјавио да је позвао свог руског колегу Владимира Путина да изврши притисак на сиријског председника Башара ел Асада да сиријска војска прекине са напредовањем у покрајини Идлиб и да се удаљи од турских пунктова, запретивши војним одговором у случају да до тога не дође.

Ердоган је пре тога саопштио да је у сукобима са сиријским снагама у Идлибу погинуло пет турских војника. О новонасталој ситуацији у Идлибу разговарали су и шефови руске и турске дипломатије, који су позвали да се поштује споразум из Сочија о Идлибу.

У септембру 2018. године Русија и Турска су у Сочију потписале споразум о формирању демилитаризоване зоне у Идлибу, где се налази више од десет разних формација. Највећа од њих је савез протурских група „Национални фронт за ослобођење“ и „Нусра фронт“, укупно око 30.000 побуњеника.

Турска је 9. октобра прошле године започела операцију „Извор мира“ у Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Операција је прекинута након што су председници Турске и Русије Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин потписали меморандум о разумевању у десет тачака, на основу којег су, поред осталог, у зону операције уведене јединице руске војне полиције и сиријске пограничне службе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала