Америка покушава да васкрсне опозицију у Венецуели

© AP Photo / Fernando VergaraХуан Гваидо на концерту у Колумбији
Хуан Гваидо на концерту у Колумбији - Sputnik Србија
Пратите нас
Недопустив је сваки покушај решавања кризе у Венецуели уз помоћ силе, обмана и гажењем воље народа који је подржао законитог председника земље Николаса Мадура, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

„Успостављање мира и склада у Венецуели и оживљавање сложеног рада свих државних институција у земљи несумњиво су добре жеље. Међутим, постизање тих циљева силом, обманом и против воље народа је недопустиво“, изјавио је Патрушев, коментаришући намеру САД и венецуеланске опозиције да „удвоструче напоре“ за рушење Мадура са власти.

Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Лавров одговорио Америци: Навикли смо се на ваше претње

Он је обратио пажњу да је пре пре неки дан навршена година од тренутка када је у Венецуели покушано да се изведе „обојена револуција“ против председника Николаса Мадура, који је изабран на изборима.

„Предводника протестног покрета Хуана Гваида нико није бирао — само су га поставили“, подсетио је Патрушев.

„Ипак, како су показали догађаји протекле године, венецуелански народ је дао подршку управо законитом председнику. Поменута изјава америчке стране је покушај да се подстакну антивладине снаге због ниског рејтинга њихових лидера“, констатовао је секретар Савета безбедности Русије.

Он је нагласио да су „отворени позиви за збацивање легитимних режима у тим државама које воде неугодну политику по САД одавно постали карактерна црта спољне политике Вашингтона“.

„До чега води таква политика је познато — до хаоса у целим регионима света, ратова и распада држава“, закључио је Патрушев.

Претходно је саветник председника САД за националну безбедност Роберт О'Брајан изјавио да би Америка могла да предузме мере против руске нафтне компаније „Росњефт“, у случају да не промени своју политику по питању Венецуеле.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала