Да ли ће Европа после Брегзита проговорити француски

© Sputnik / Арам Нерсесян / Уђи у базу фотографијаСкуп сталних чланова Франкофоније у Јеревану
Скуп сталних чланова Франкофоније у Јеревану - Sputnik Србија
Пратите нас
После Брегзита енглески ће остати језик међународне комуникације у организацијама Европске уније, иако ће одсуство Велике Британије отворити могућност поновног успостављања језичке равнотеже, изјавила је генерална секретарка Међународне организације „Франкофонија“ Луиз Мушикивабо.

Излазак Велике Британије из ЕУ треба да доведе до поновног успостављања језичке равнотеже међу европским земљама и да повећа утицај француског језика“, рекла је Мушикивабо за париски „Монд“.
Она предлаже да се француски језик, који говори 130 милиона Европљана, у 19 од 27 земаља-чланица ЕУ, чешће користи у званичним документима и на преговорима.
После разлаза Уједињеног Краљевства с Европском унијом јавља се питање да ли ће енглески језик сачувати лидерство у европским организацијама. У Савету Европе и Европској комисији на том језику је заведено 90 одсто докумената. На енглеском се води и већина усмених преговора.

Против језичког рата

Међутим, после „брегзита“ енглески ће се спустити на 17. место на списку матерњих језика на којима говори становништво Европске уније. Управо зато је Велика Британија током приступања унији настојала да њен државни језик буде признат као један од службених језика ЕУ, а сада он може изгубити тај статус.

„Ја сам против језичког рата“, каже Луиз Мушикивабо и објашњава да нестанак енглеског језика из европске политике није могућ, те да је чак и непожељан. То би, према њеним речима, довело до великог хаоса и много би коштало, а такође би делимично лишило Европу идентитета и ограничило отвореност њених грађана свету.

© Sputnik / Маријана Колаковић Заставе Француске и Европске уније на згради у Паризу
Да ли ће Европа после Брегзита проговорити француски - Sputnik Србија
Заставе Француске и Европске уније на згради у Паризу

Лингва франка

Луиз Мушикивабо истиче да је суштина Европе у представљању „максималне разноликости на минималном простору“. То је, према њеном мишљењу, вредност о којој треба водити рачуна у целом свету, јер је франкофонија међународни феномен који Европа не треба да занемари.

Тренутно на планети постоји више од 300 милиона становника који говоре француски језик, а до средине века биће их више од 700 милиона. Европска унија, која претендује на улогу једног од великих играча на међународној позорници, мора бити у могућности да разговара с њима.

С тим у вези, Мушикивабо предлаже две просте и конкретне мере, које је требало предузети одавно: захтевати од европских званичника да поред матерњег знају још два језика ЕУ и да се договоре о проценту званичних текстова који неће бити написани на енглеском језику, као и о року за извођење тог задатка.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала