Још једна годишњица коју обележава мук: Да ли је упокојена тишина над „океаном Пекић“?

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Четвртог фебруара навршило се девет деценија од рођења Борислава Пекића, али ми и тај датум испраћамо у тишини, баш као и оне везане за Данила Киша и Милорада Павића.
Годишњица рођења Борислава Пекића

Зашто је тако, ако се слажемо у уверењу да говоримо о једном од највећих стваралаца у српској књижевности друге половине 20. века, о „океану Пекић“ који је, по духу и замаху, и данас непревазиђен и неупоредив? Шта се све нашло у његовом грандиозном опусу, какве нам је поруке аутор „Златног руна“ оставио за будућност и да ли смо и то заборавили – нека су од питања на које одговоре дају Петар Арбутина, директор издавачког сектора „Службеног гласника“ и Ненад Николић, професор Филолошког факултета у Београду, актуелни добитник награде „Никола Милошевић“.

Какве је изазове пред уметнички ансамбл поставила дуодрама „Лажњивице“, најновији комад Николаја Кољаде који је имао праизведбу пре неколико вечери на сцени „Атељеа 212“, за „Орбиту културе“ открива редитељ представе Стефан Саблић.

Да ли оперска уметност може да изађе из стега гвозденог репертоара и обогати се новим делима која јој једино и могу гарантовати извесну будућност, питање је на које за Спутњик одговара баритон Миодраг Д. Јовановић, а поводом јубилеја – 100 година српске опере и представе „Мадам Батерфлај“, којом је и отпочела један век дуга историја ове куће.

Из каквих се и колико тананих опажаја и осета ствара поезија, шта је све потребно да се уобличи прва реч стиха, објашњава Ђорђе Деспић, први песник који је понео високо признање „Милош Црњански“ за поетски првенац „Песме и други ожиљци“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала