Мистерија за научнике: Како се деца штите од коронавируса

CC0 / Unsplash / Деца се играју на ливади
Деца се играју на ливади - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници широм света настоје да што боље проуче коронавирус, а једна од непознаница која им је још увек недокучива је податак да су деца мање подложна овој инфекцији.

Епидемија коронавируса је проглашена 31. децембра, али у том тренутку ниједно дете млађе од 15 година није било међу оболелима, све до 22. јануара, пренео је РТС. У студији објављеној у медицинском часопису „Њу Ингланд“ наводи се да су „деца изгледа мање подложна инфекцији коранавирусом, а и када се заразе, имају много блаже симптоме него одрасли“.

У међувремену, доктори су забележили неколико нових случајева заразе коронавирусом код деце. Оболела је деветомесечна девојчица у Пекингу, дете из Немачке, чији је отац оболео, и једно дете из Шенжена у Кини, које је било заражено вирусом, али није имало никакве симптоме. Kинеске власти потврдиле су и да је код бебе у Вухану, после 30 сати од рођења, потврђено присуство коронавируса с обзиром на то да је инфекција потврђена и код мајке.

„Из свега што смо до сада утврдили и из разлога који нам нису јасни, чини се да коронавирус погађа пре свега одрасле“, каже за „Бизнис инсајдер“ Ричард Мартинело, ванредни професор инфектологије на Медицинском факултету при Јејлу.

Медицински експерти истичу да је мали број оболеле деце срећа у несрећи.

„Ако су деца заштићена, то је добро пре свега за њих, али и за све, јер ако би вирус продро у педијатријску популацију, то би вишеструко убрзало ширење епидемије“, сматра професор Ерон Мајлстоун, епидемиолог и педијатар на Универзитету „Џонс Хопкинс“.

Коронавирус има доста сличности са сарсом, од чијих последица је од новембра 2002. до јула 2003. умрло 774 људи, а више од 8.000 је било заражено. Међу свима њима је било и оболеле деце, али само 80 лабораторијски потврђених случајева и 55 сумњивих случајева.

У извештају из 2007. године, стручњаци центара за контролу и превенцију болести утврдили су да деца од 12 година и млађа показују блаже симптоме сарса од одраслих. Ниједно дете или адолесцент нису умрли од вируса, а потврђен је само један случај да је дете пренело сарс другој особи.

У тренутној епидемији коронавируса претпоставља се да постоје два објашњења зашто се тако мало деце разболело – или су била мање изложена вирусима или постоји неки други разлог зашто њихов организам тако реагује на вирус.

„Претпостављам да је мање деце заражено због начина и места где је епидемија настала“, навео је Дејвид Вебер професор епидемиологије и педијатрије на Универзитету у Северној Каролини. Кинеске власти мисле да су вирусу подлегли најпре људи на рибљој пијаци у Вухану. Пијаца у Вухану је затворена 1. јануара, а локални званичници забранили су продају живих животиња широм града.

Могуће је и да одрасли не преносе вирус на децу јер више воде рачуна о хигијени руку, носе маске и изолују се уколико се осећају болесно. Пошто се вирус преноси капљичним путем добра хигијена је кључна.

Али ширењем епидемије, вероватно ће порасти и број заражене деце. Ипак, за сада грип представља много већу опасност за већину деце широм света него коронавирус, наглашава професор Вебер. Код деце млађе од пет година компликације настале као последица грипа много се чешће дешавају. Научници ни по овом питању нису сигурни зашто, али многи претпостављају да је разлог то што је имунолошки одговор организма код деце много интензивнији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала