Препознатљив рукопис: Чим су терористи у Сирији у опасности, сазива се хитна седница у УН

© Sputnik / Александр Давашкин / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије при УН Василиј Небензја
Стални представник Русије при УН Василиј Небензја  - Sputnik Србија
Пратите нас
Стални представник Русије при УН Василиј Небензја приметио је образац — ванредни састанци Савета безбедности УН о Сирији одржавају се управо онда када терористима прети опасност.

У четвртак је, на захтев Америке, Француске и Велике Британије, у Савету безбедности УН одржана расправа о ситуацији на северозападу Сирије.

„Ванредни састанци већ имају препознатљив рукопис. Они се одржавају под необичним стицајима околности, и то управо онда када се терористи у Сирији нађу под претњом, а када сиријска Влада успоставља контролу над својом националном територијом“, изјавио је Небензја на састанку Савета безбедности УН.

Он је подсетио да је Савет безбедности тај који је одређене оружане формације прогласио терористичким и да је реч о сувереној територији Сирије и милитантима са којима је борба „право и обавеза владе било које земље“.

За време састанка бројни западни представници су поново оптужили сиријске власти, а такође и Русију, за необазриво бирање мета приликом напада, имајући у виду цивилну инфраструктуру и становништво Идлиба. Небензја је приговорио на ту изјаву, рекавши да су руске војне акције у Идлибу пропорционалне и селективне.

© REUTERS / Abdalrhman IsmailЕвакуација цивила из источног Алепа.
Препознатљив рукопис: Чим су терористи у Сирији у опасности, сазива се хитна седница у УН - Sputnik Србија
Евакуација цивила из источног Алепа.

Стални представник Русије је такође оценио да подаци Дамаска о страдањима Сиријаца не занимају неке чланове Савета безбедности.

„За неке од наших колега, то су, очигледно, ’погрешни‘ Сиријци“, рекао је он.

Василиј Небензја је подсетио да су у децембру 2019. и почетком јануара 2020. године погинула 42 цивила. Повређене су претежно у Алепу 92 особе, од чега тридесеторо деце. Он је рекао да се укупан број умрлих и рањених цивила и сиријских војника диже на стотине.

„Недавни случајеви уништавања околне цивилне инфраструктуре, за које су заслужни терористи, такође се игноришу“, додао је Небензја.

Грађански рат у Сирији траје од 2011. године. Москва је 2017. године објавила о поразу ДАЕШ-а у Сирији и Ираку и почетку повлачења својих јединица са територије Сирије. У неким деловима земље наставља се терористичка чистка. У овом тренутку су у првом плану политичко решење, обнова Сирије и повратак избеглица.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала