Руски научници дизајнирају моћни телескоп за откривање ванземаљских цивилизација

CC0 / пиксабеј / Космос
Космос - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски научници су почели да дизајнирају телескоп који ће моћи да се користи за лоцирање сигнала ванземаљских цивилизација, ако се они налазе у оквиру оптичког опсега, изјавио је руски научник Александар Панов.

„Главна намена телескопа ће бити мониторинг космичких зрака. Ипак, помоћу тог инструмента моћи ће да се прате и јаки кратки оптички блескови – оптички транзијенти. Уређај се може користити за тражење вештачких ванземаљских сигнала. Шта су то јаки блескови? Могуће је да неко на Земљу не шаље сигнале у радијском опсегу, него преко ласерског канала“, објашњава Панов.

Цивилизација на Земљи је такође способна да направи ласерски уређај за пренос порука у оптичком опсегу на космичке удаљености.

Руски телескоп трага за џиновским ванземаљским грађевинама

Према речима Панова, руска астрофизичка космичка опсерваторија „Спектар-М“ (пројекат „Милиметрон“), поред свог главног задатка истраживања космоса у милиметарском таласном опсегу, моћи ће да тражи и џиновске грађевине ванземаљских цивилизација.

Пројекат SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence, Потрага за ванземаљском цивилизацијом) јесте заједнички назив за пројекте које реализују научници из целог света у циљу потраге за ванземаљским траговима свесног ума.

„Те грађевине би морале да су врло уочљиве при инфрацрвеном зрачењу, ако је унутра одржива температура за животну активност живих бића. Део научног програма у Русији који је базиран на стварању телескопа 'Спектар-М' (пројекат 'Милиметрон') оријентисан је на тај задатак“, додао је он.

CC0 / пиксабеј / Експлозија у свемиру
Руски научници дизајнирају моћни телескоп за откривање ванземаљских цивилизација - Sputnik Србија
Експлозија у свемиру

Први пут је идеју о могућности постојања астроинжењерских објеката, које су изградиле високоразвијене ванземаљске цивилизације, презентовао пре више од пола века амерички теоретичар физике Фримен Дајсон. Он је претпоставио да ради добијања целокупне енергије за осветљење своје цивилизације, ванземаљци могу да га закључају у сферу. Ова идеја је добила назив „Дајсонова сфера".

Панов је подсетио на познатог кандидата за те астроинжењерске објекте – звезду Таби у сазвежђу „Лабуда“ код које су установљени необични периоди промене осветљености. Међутим, нема доказа да су за затамњење звезде одговорни неки ванземаљски објекти.

У 2013. години је планирано да „Милиметрон“ почне да ради 2019. године. При формирању Федералног космичког програма за 2016-2025. годину, због секвестра, „Милиметрон“ је ипак изостављен из програма и биће поново укључен за следећи период, а почетак рада није планиран пре 2027. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала