Србија гради радарски систем великог домета

© Министарство одбранеСрбија гради радарски систем великог домета
Србија гради радарски систем великог домета - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да ће до краја године на Златибору бити изграђен нови радарски систем великог домета.

„Двадесет година након НАТО агресије ми још увек поправљамо своје борбене и оперативне способности и још увек обнављамо оно што је било уништено како бисмо могли да одговоримо на све изазове и све задатке. Овде, на радарском положају Златибор ми радимо на обнови наших способности, иако смо, наравно свих ових година били у стању да чувамо ваздушни простор и безбедност и суверенитет наше земље, али ствари морају да се поправе и унапреде“, рекао је Вулин.

Министар је обишао једну од јединица ваздушног осматрања, јављања и навођења у рејону Златибора.

© Министарство одбранеСрбија гради радарски систем на Златибору
Србија гради радарски систем великог домета - Sputnik Србија
Србија гради радарски систем на Златибору

„Моћи ћемо далеко боље и ефикасније да осматрамо своје небо и своју територију и да радимо оно за шта смо овде задејствовани. Током НАТО агресије, 126. бригада ВОЈИН добила је Орден Народног хероја, ово су хероји и њихови наследници, а на нама је да их опремимо и омогућимо им да наставе да раде оно у чему су најбољи - да чувају наше небо и чувају нашу земљу“, поручио је Вулин.

Министар је обишао објекте за смештај радара и оперативно-показивачку кабину.

Командир чете капетан Милан Здравковић истакао је да је јединица у непрекидном оперативном раду у оквиру стално задејствованих снага за контролу и заштиту ваздушног простора Републике Србије.

„Осим основног задатка, јединица такође врши навођење борбене авијације у ловачкој намени, као и помоћ ваздухопловима када је потребно. Специфичност ове јединице је рад у сложеним временским условима“, нагласио је капетан Здравковић.

Непрекидно осматрање ваздушног простора у зони одговорности, навођење борбене авијације у ловачкој намени, пружање навигацијске помоћи ваздухопловима и усмеравање артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства на циљеве у ваздушном простору, само су део задатака које извршавају јединице 126. бригаде ВОЈИН.

Зона одговорности бригаде је комплетан ваздушни простор Републике Србије, а податке о ситуацији у ваздушном простору дистрибуира свим корисницима у систему одбране, додаје се у саопштењу Министарства одбране, пренео је Танјуг.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала