Нова европска „обланда“: Којим год путем Србија да крене, удариће у косовску рампу /видео/

© Sputnik / Александар МилачићСрбија, непризнато Косово и ЕУ - илустрација
Србија, непризнато Косово и ЕУ - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова методологија Брисела за наставак интеграција земаља Западног Балкана је као нова европска „бирократска обланда“, а Србија ће, којим год путем да крене, ударити у косовску рампу.

Ни Европска унија није сама са собом начисто како ће се у перспективи, на средњи и дуги рок, наставити процес евроинтеграција, тим пре што у земљама Западног Балкана постоји мањак евроентузијазма. Зато није изненађење да нам је нова методологија проширења Европске уније представљена, такорећи, у комадима, „на парче“.

Европска „обланда“ и за Србију

Овако Душан Гујаничић са Института за политичке студије у емисији „Спутњик интервју“ коментарише нову понуду из Брисела земљама Западног Балкана.

Нова методологија проширења ЕУ, подсетимо, предвиђа да преговарачка поглавља буду организована у шест тематских целина које би могла да се отварају групно и истовремено. Такође, предвиђени су и снажнији финансијски и политички подстицаји за земље Западног Балкана већ у фази приступања, али и могућност да преговори буду заустављени ако кандидати назадују у испуњавању критеријума.

Јефтин гест добре воље Европске уније

Гујаничић оцењује да је новом стратегијом проширења ЕУ хтела, поготово према Србији, као највећој земљи која још није ушла у Унију, да на један јефтин и видљив начин покаже гест добре воље.

„Чини ми се да је то порука која би отприлике гласила: ’Ми вас нисмо заборавили, ви сте и даље у предворју ЕУ, ваше шансе нису пропале, али, ето, вршимо неке техничке измене и подешавања како бисмо вам олакшали прилаз Европској унији‘. Суштина је, дакле, да ни у Бриселу нису начисто кога желе да приме и како ће се одвијати тај процес, а са друге стране им је стало да одрже ентузијазам код земаља које нису примљене, а то је најлакше учинити гестом добре воље упакованим у примамљиве бирократске обланде“, сматра Гујаничић.

Како каже, тек ће се крајем марта, на самиту шефова држава и влада земаља ЕУ, знати шта конкретно нова методологија подразумева и шта ће значити за Србију.

На питање да ли је Србија у ситуацији да бира да ли ће прихватити најновија правила на путу евроинтеграција, Гујаничић каже да је елементарно правило између пристојних људи да се, када партија или утакмица почне — правила не мењају у ходу.

„Са старим или новим правилима, за Србију ’мајка свих питања‘ остаје питање Косова и Метохије, односно Поглавље 35. То је и господин Варехељи отворено рекао у Београду. Оно на чему би ми требало да инсистирамо је чист, јасан рачун у погледу Косова и Метохије“, каже Гујаничић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала