Руски амбасадор: Вашингтон разматра Путинов предлог о самиту „петорке“ у СБ УН

© Sputnik / Алексей Агарышев / Уђи у базу фотографијаАмбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов
Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка страна почела је да разматра предлог председника Русије Владимира Путина о самиту лидера земаља сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН), изјавио је за Спутњик амбасадор Русије у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов.
„Америчка страна узела је у разматрање иницијативу руског председника. Што се тиче модалитета припреме самита, вероватно би било најбоље сачекати реакцију свих лидера ’петорке‘, а затим прећи на организационе детаље, укључујући договор са партнерима о месту и датуму састанка“, објаснио је Антонов.

Коментаришући проблеме сарадње са Сједињеним Америчким Државама у контексту међународних питања, амбасадор је приметио да је Русија спремна за даљи заједнички рад са америчким партнерима у циљу смањења тензија у међународној безбедности, као и за постизање обострано прихватљивих споразума о контроли наоружања и другим питањима стратешке стабилности.

Говорећи на Петом светском форуму сећања на Холокауст, председник Русије предложио је да се одржи састанак шефова држава сталних чланица Савета безбедности УН — Русије, Кине, Сједињених Америчких Држава, Француске и Велике Британије — и изјавио да Русија намерава да „без одлагања упути одговарајуће писмо лидерима ’петорке‘“.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је 24. јануара да су иницијативу подржале Кина и Француска, а да још нису стигли одговори од Сједињених Америчких Држава и Велике Британије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала