Други најбогатији човек света одредио је две теме у које ће уложити милијарде долара

© AP Photo / Nati HarnikБил Гејтс
Бил Гејтс - Sputnik Србија
Пратите нас
Бил и Мелинда Гејтс, један од најбогатијих парова света, који су и оснивачи највеће светске приватне фондације, „тешке“ преко 50 милијарди долара, одлучили су да у будућности највише новца улажу у борбу против климатских промена и равноправност полова.

Оснивач „Мајкрософта“, иначе други најбогатији човек на свету, у писму поводом 20 година рада фондације, навео је да су климатске промене тренутно најважнија тема за њега, док је за његову супругу то положај жена и равноправност полова.

Њихова фондација планира да улаже у нове технологије за смањење емисије загађења, укључујући и идеје које би сиромашнијим земљама омогућиле прелазак на изворе енергије који не загађују. Такође, како су навели, фокус им је и на помоћи да се осетљиве групе, као што су мали пољопривредници, прилагоде климатским променама.

„Борба против климатских промена захтеваће историјски висок ниво глобалне кооперације, рекордан број иновација у сваком сектору економије, широку примену постојеће чисте енергије, као што су сунчева или енергија ветра, као и напоре да радимо заједно са људима који су најрањивији када је у питању глобално загревање“, написао је Гејтс.

Фондација Била и Мелинде Гејтс тренутно располаже са више од 47 милијарди долара и до сада је подржала пројекте вредне 50 милијарди долара. Главне теме којима се до сада њихова фондација бавила биле су здравство на глобалном нивоу и образовање у САД.

Како је навела Мелинда Гејтс, поред климатских промена, фондација ће се бавити и подршком женама како би преузеле више лидерских места у владином сектору, финансијама и у здравству. Такође, пружаће подршку женама да се супротставе неплаћеном раду или насиљу над женама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала