Иран остаје веран нуклеарном споразуму

CC0 / Pixabay / Кула Азади у Техерану
Кула Азади у Техерану - Sputnik Србија
Пратите нас
Техеран ће остати веран Споразуму о неширењу нуклеарног наоружања и нема намеру да напусти Заједнички свеобухватни акциони план о иранском нуклеарном програму, изјавио је ирански амабасадор у Русији Казем Џалали на конференцији за новинаре у Међународној информативној агенцији „Росија севодња“ у Русији.

„Што се тиче Заједничког свеобухватног акционог плана, сматрамо се учесником овог Споразума, и то подразумева постојање обавеза по овом Споразуму. Увек смо говорили да је ових пет корака које смо предузели реверзибилно. За сада ћемо се и даље придржавати Заједничког свеобухватног акционог плана, Споразума о гаранцијама, као и Споразума о неширењу нуклеарног наоружања, из кога за сада не намеравамо да се повучемо“, истакао је ирански амабасадор.

© AP Photo / Charlie RiedelНуклеарно наоружање
Иран остаје веран нуклеарном споразуму - Sputnik Србија
Нуклеарно наоружање

Сарадња са Русијом

У наставку говора ирански амбасадор се осврнуо и на питање сарадње са Русијом у области космоса, изјавивши да је Иран је одлучан у намери да се она настави.

Иран тренутно улаже велике напоре у лансирање сателита. Када је реч о јучерашњем сателиту, према спољашњим карактеристикама, лансирање није било посебно успешно. Али, хтео бих да нагласим да је наша воља много одлучнија и наставићемо са улагањима у овом правцу. Морам да истакнем да са Русијом сарађујемо и по космичким питањима, конкретно, лансирања сателита и та сарадња ће се наставити“, истакао је он.

© Depositphotos.com / Shad.offСпирална галаксија
Иран остаје веран нуклеарном споразуму - Sputnik Србија
Спирална галаксија

На тему војне сарадње Ирана, Русије и Кине, ирански дипломата је исказао став да ће ове три државе наставити своју сарадњу у војној сфери, као и одржавање заједничких маневара.

„Одлучено је да ће се та сарадња наставити, и то је веома важан догађај. Воља и одлучност три државе се састоји у наставку ове сарадње и у будућности“, истакао је амбасадор Ирана.

Критика „договора века“

Ирански амабасадор Џалали је у свом говору, такође, изнео и званични став Техерана о сукобу Палестине и Израела.

„Техеран сматра да пројекти попут ’договора века‘ не могу да реше проблеме Палестине и предложени „договор“ је, заправо, нека врста преваре и подрива права Палестинаца“, саопштио је ирански амбасадор.

© SputnikДоговор века инфографика ЛАТ.
Иран остаје веран нуклеарном споразуму - Sputnik Србија
Договор века инфографика ЛАТ.

Очување астанског формата о Сирији

Током конференције за новинаре, неминован је био и осврт на актуелну ситуацији у Сирији.

Ирански амбасадор је нагласио да је неопходно очувати „астански формат“ о Сирији.

„Сматрамо да је очување ’астанског формата‘ веома важно. Несугласице које се периодично појављују је потребно регулисати и отклонити у оквиру ’астанског формата‘. Такође је потребно трудити се да Сирија, уз помоћ држава гараната, а ту мислим на Иран, Русију и Турску, као и у оквиру уставног одбора, оствари своју стабилност, истакао је ирански дипломата.

Поред тога, нагласио је да се Исламска република, Иран и Русија боре са терористима и да су и у пракси то показале, као и да сиријски народ треба сам да одлучује о својој судбини.

„Тачно је да је Америка оформила коалицију, али дајте да погледамо да ли је та коалиција спасила бар једно сиријско село? Нека покажу доказе и документа. Са терористима се треба темељно борити“, закључио је ирански амбасадор.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала