Историјско откриће: Испод Да Винчијеве слике откривен цртеж Исуса Христа

Исус Христ
Исус Христ - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Испод чувене слике Леонарда да Винчија „Богородица међу стенама“, уз помоћ напредне технологије откривен је цртеж Исуса Христа.

За откривање су коришћени скенери високе технологије, који су успели да открију скривене цртеже испод чувене слике.

Откривање оваквих скривених цртежа постало је могуће тек недавно, захваљујући напредној технологији скенирања, преноси „Сан“.

Прошле године, уз помоћ инфрацрвеног светла, откривена је друга скица Богородице. Користећи напредни облик рендгенског снимања, сада је пронађена нова скица — на њој је анђео који држи бебу која представља Христа.

„Било је то као тражење игле у пласту сена, али када смо напокон открили крила и главу... Сјајан осећај“, рекао је професор Пјерлуиђи Драготи са Империјалног колеџа у Лондону.

Христос се налази у доњем десном углу слике, али људском оку је потпуно невидљив. Могуће га је видети само захваљујући макро-рендгенској флуоресценцији. Помоћу ње се активирају хемијски елементи унутар боја, који омогућавају уочавање.

У овом случају, откривено је довољно цинка — што значи да се цинк сигурно користио за израду цртежа.

Комбиновањем система за скенирање са рачунарско-обученим моделима, откривен је Да Винчијев Христос, који никада пре није виђен.

„Пре открића, добијали смо врло слабе сигнале од цинка унутар слике због преклапања са другим елементима, али алгоритам нам је дао више поверења у сигнале који се односе на подвлачење“, рекла је др Кетрин Хигит из Националне галерије у Лондону.

Током своје каријере, Да Винчи је два пута сликао „Богородицу међу стенама“. Обе имају скоро идентичне композиције, али овог пута скенирана је друга верзија слике. Насликана је уљем и висока је скоро два метра.

Слике приказују Богородицу и Христа док је био дете поред новорођенчета Јована Крститеља. Стручњаци верују да је насликана пре 1508. године, а велика рестаурација обављена је у периоду између 2008. и 2010. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала