Немачки аутомобилски гигант спрема 15.000 отказа

© Sputnik / Alexey Kudenko / Уђи у базу фотографијаСотрудники в цехе завода по производству легковых автомобилей Mercedes-Benz концерна Daimler в Московской области
Сотрудники в цехе завода по производству легковых автомобилей Mercedes-Benz концерна Daimler в Московской области - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка компанија „Дајмлер“, која производи луксузне аутомобиле, а најпознатији бренд чији су власници је „Мерцедес“, планира отпуштање више од 15.000 радника.

Отпуштање запослених, како је објавио немачки дневник „Ханделсблат“, део је мера којима „Дајмлер“ до 2022. године жели да уштеди око 1,4 милијарде евра. За сада није прецизирано које би „Дајмлерове“ фабрике могле да буду погођене отказима. „Дајмлер“ има укупно близу 300.000 радника у 17 земаља, међу којима су Немачка, Јапан, САД, Јужноафричка република, Француска, Бразил, Мађарска и Индија.

Ово није први пут да „Дајмлер“ најављује отказе, будући да је у новембру прошле године саопштио да ће смањити број запослених у администрацији и управи. У децембру су, међутим, такође најавили да ће бити отпуштено 10.000 људи широм света, те да ће улагања бити ограничена и драстично смањена у дужем временском периоду, како би се ублажио негативан економски утицај који је настао због строжих мера о емисији штетних гасова у аутомобилској индустрији.

Како је тада изјавио Ола Каленијус, извршни директор „Дајмлер групе“, компанија новом стратегијом жели да се припреми за темељне промене. Према његовим речима — терет трошкова насталих због пооштрених критеријума за емисију штетних гасова, захтева опсежне мере како би се побољшала ефикасност у свим деловима компаније.

Међутим, како наводи „Ханделсблат“, изгледа да ни то није било довољно, па је број запослених који ће остати без радних места повећан за 5.000, на 15.000.

Немачки аналитичари сматрају да је један од главних разлога за драстичне промене у аутомобилском гиганту из Штутгарта то што каскају за конкуренцијом у сегменту електричних и хибридних аутомобила, али и због тога што се споро прилагођавају на нове трендове.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала